Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Witam. Mam problem z moją pracą licencjacką nt. cenrum handlowego.
Po pierwsze jego roboczy temat to: społeczne znaczenie centrum handlowgo w oczach mieszkańców xyz na przykładzie centrum abc. Mam za zadanie określić bibliografię i opracować kartę obserwacji. I tu pojawia się problem. Nie potrafię znależć książek i publikacji (oprócz Makowskiego, Ritzera) oraz kompletnie nie mam pojęcia jak skonstuowac ta kartę obserwacji (a szukałam w ksiązkach metodologicznych typu babbie czy nachmiasy oraz w internecie, ale same ogólne info nt. obserwacji, a poszukuje czegoś więcej)
Z kolei nie wiem, w którym kierunku pójść z tym społecznym znaczeniem....
Prosiłabym o wszelkie sugestie,nawet te luźne, i o wyjaśnienie, jak skonstruowac kartę obsrwacji, oraz o ciekawe publikacje na wyżej wymieniony temat.
z góry slicznie dziękuję
Bauman, Mróz, Szlendak, Berger, Golka, Krzyżanowski, Barber itd. a poza tym to dobieraj bibliografię z pozycji czytanej (np. widzisz przypis w interesującym Cię momencie to sprawdź go do czego się odwołuje i następną pozycję już masz podaną na tacy...)
Obejrzyj dokument "Czeski Sen" - właśnie o tym mówi na przykładzie społeczeństwa czeskiego, które (jeżeli im wierzyć) są szczególnymi wyznawcami "świątyń konsumpcji..."
"Czeski sen" jest rewelacyjny, analizowaliśmy go na studiach chyba na antropologii kulturowej chociaz mogę się mylić, bo to było na licu więc już jakiś czas temu Z tym, że na ile to o świątyni konsumpcji a na ile o manipulacji i głupocie ludzkiej to już pozostaje w wrażeniach oglądającego
"Polskim snem" byłby film o wycieczce do Lichenia, no chyba nie różnił by się bardzo od tego o czeskim markecie
Oczywiście "Czeski sen" oglądałam i mam raczej wrażenia takie jak Tomek;) Mimo to film warty obejrzenia.
Jeżeli chodzi o postępy w mojej pracy to mam przygotowaną kartę obserwacji(chociaż z trudem); no a bibliografia jeszcze jest w fazie tworzenia;)
Dziękuję za wiadomości, to bardzo wiele dla mnie znaczy i bardzo motywuje do pracy ^^
PS: co ten film tak istotnego wniósł by go analizować na zajęciach?
Dla mnie to porażka konsumpcjonizmu manipulacji itd... (to wnioski jakie płyną dla mnie z tego filmu i z tego całego zgiełku nowej ery - ery konsumpcjonizmu)
Najlepszy smalec jest z własnej świni i swej kury . . . warzywka z ogródeczka swojego, a owoce z sadu normalnego!
naprawdę, ten komentarz chyba nie bardzo związany z głównym tematem...
a jaka jest obecnie norma, a ogródeczek w centrum miasta w swojskich spalinkach chodowane warzywka, już nie mówiąc o swojskiej śwince, której mama była karmiona paszą GMO i ta młoda świnka juz ma zjeb... genetykę
i jak to wszystko mają pogodzić ludzie którzy w tych światyniach konsumpcji pragną odnaleźć smaki dzieciństwa, chcą byc EGO i jerść wszystcko co wolne od GMO i nadmiaru konserwantów, z czym się tacy ludzie "gryzą", co ich "trapi", co wkurza a co fascynuje, też ciekawy wątek
ciekawy, ciekawy... ja jednak skupiam się bardziej na samej galerii, co ona wnosi do miasta, jakie jest jej znaczenie.
jesli chodzi o część teoretyczną to nie wiem jakie "teorie konsumpcyjne" wybrać, bo chyba nie wszystkie po kolei, od Webera do Ritzera?
Przypuszczam, że nie unikniesz konfrontacji najistotniejszych teorii z uwagi na to, że jest to Twoja pseudopraca naukowa i nikt nie wierzy w to, że możesz mieć o tym pojęcie... ergo? przepisz trochę i pokaż dlaczego akurat tą wybrałeś na tle innych teorii...
PS: zresztą jak ktoś poza dumnymi rodzicami przeczyta Twój licencjat to będziesz miał szczęście
To znowu ja Jestem w kropce, bo mam za chwilę oddać fragment licencjata, a ja ani jednego słówka nie mam
Nie wiem jak zacząć, no. Plan wygląda mniej więcej tak:
1.Konsumpcja we współczesnym świecie
1.1 definicje poj. konsumpcji
1.2 teorie (sęk w tym że nie wiem jakie )
1.3 społ konsumpcji
Pomóżcie, proszę!