pomoc w uściśleniu tematu pracy

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwaZ
*

pomoc w uściśleniu tematu pracy

Post autor: EwaZ »

Witam!
Chcę pisać pracę na temat internetu i jego roli w przełamywaniu się dzieci nieśmiałych, mniej komunikatywnych do zawierania nowych znajomości i kontaktowania się z rówieśnikami. Mam jednak problem, jak składnie i w miarę mądrze zawrzeć to w tytule pracy. Ma ktoś jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Shingao

Post autor: Shingao »

Tematyka jest psychologiczna, ewentualnie pedagogiczna, więc nie wiem czy socjolodzy Tobie pomogą :)

Proponuję użyć w temacie jeden z poniższych terminów:
-rozhamowanie (ang. disinhibition)
lub
-ujawnienie siebie (ang. self-disclosure).

Brak współobecności, anonimowość (nawet jeśli pozorna) oraz uboższa forma komunikacji występujące w sieci prowadzą do większej otwartości w wyrażaniu swoich myśli i uczuć, czyli do rozhamowania. Poza siecią jednostki społeczne pewnych rzeczy nie mówią i nie robią bo nie chcą spotkać się z sankcjami negatywnymi. W cyberprzestrzeni te obawy są mniejsze ponieważ większa jest anonimowość, a więc mniejsze ryzyko na spotkanie sankcji (w sieci jest mniejsza kontrola społeczna).

Nie jestem zbyt dobry w wymyślaniu tematów, ale spróbuję :P

"Rozhamowanie występujące w internecie jako narzędzie do walki z nieśmiałością dzieci"
ODPOWIEDZ