Praca magisterska o jedzeniu - pilnie potrzebna pomoc :) !

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justynaz
**

Praca magisterska o jedzeniu - pilnie potrzebna pomoc :) !

Post autor: justynaz »

Cześć,

właśnie zabieram się za wymyślenie tematu pracy magisterskiej. Mam kilka luźnych pomysłów ale nie wiem jak to ubrać w całość i uszczegółowić. W tym roku robiłam kurs Antropologia ciała i to właśnie on mnie zainspirował

Myślałam, że możnaby napisać o jedzeniu jako o modzie - fenomen programów kulinarnych, ich prowadzący jako celebryci, coraz więcej blogów kulinarnych, książek kucharskich, inicjatywy typu slow food, food design.
Z drugiej strony myślałam, że możnaby pisać o tym, że jedzenie nie jest już traktowane jako przymus i obowiązek kobiety, przyjaciele spotykają się, gotują razem, powstają kluby kolacyjne, ludzie bardziej zwracają uwagę na to, jak jedzenie jest podane i w jakich okolicznościach jedzone

Wiem, że to nie trzyma się kupy dlatego liczę na Waszą pomoc ... :)
Awatar użytkownika
justynaz
**

Chodziło mi oczywiście o Antropologię jedzenia, nie ciała, chociaż ten kurs ten robiłam :)
Awatar użytkownika
justynaz
**

Może ktoś ma jednak jakieś sugestie ... :) ? Byłabym bardzo wdzięczna :)
socjopat

Post autor: socjopat »

wątek typu moda na program kulinarne jako bum na kuchnię to nie zupełnie jest tak jak piszesz, obecnie jest po prostu moda na wszelkiej maści poradniki, jak nie kuchnia, to moda jak nie moda do remont mieszkania i domu, tego jest cała masa, taki jest ten świat obecny, że w związku z coraz większą ilością danych musimy wszystko szufladkować, grupować itd. stąd moda na poradniki, bo bez tego ani rusz, czasem myślę, że niektórzy bez "dobrych rad" nie wstali by z łóżka i nie wyszli do pracy :twisted:

Zastanów się co konkretnie chcesz badać, jaki watek, ogólnie łatwy i przyjemny może być np. styl (preferencje kulinarne) określonej grupy, np. studentów zamieszkujących akademik :twisted: lub nawet porównawcze badania z inną grupa studentów np. mieszkających u mamusi :wink: Wszystko będzie zależeć od problemu jaki zapragniesz rozwikłać, bo sam fakt ze tego typu programu kulinarne są i jest ich nawet coraz więcej jeszcze przecież o niczym nie świadczy, a chcąc stwierdzić, że to wywiera jakiś wpływ na kulturę spożywania pokarmów przez jakąś cześć społeczeństwa (czytaj tych którzy oglądają takie programy, bo nie wszyscy to przecież oglądają) wymaga dużych badań.

Można np badać typowe matki Polki (czytaj kury domowe, które mają więcej czasu na czytanie i oglądanie tv) i pytać o to czy oglądają takie coś i czytają poradniki (w gazetach) i czy czerpią np pomysły na urozmaicenie jadłospisu, sposobu podania, jakości kupowanych produktów itd. no tu już wszystko zależy od ciebie.
Awatar użytkownika
justynaz
**

Dziękuję za odpowiedź :) Pomyślałam, że może zawęziłabym to do sfery internetu - tzn blogi i serwisy kulinarne. Analiza tych blogow - kto pisze, dla kogo gotuje, co gotuje? Kto wchodzi na takie blogi i serwisy - ludzie ktorzy umieja gotowac czy nie tylko?

Tylko mialabym tutaj problem z teoria bo oprocz tych typowo antropologicznych nic nie przychodzi mi do glowy...

Nie wiem czy nie zdecyduje sie w takim wypadku na temat dotyczacy samodzielnego leczenia sie Polakow przez internet (pisalam o tym w innym temacie)
ODPOWIEDZ