Teoria ugruntowana.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
slodkaszyszka
**

Teoria ugruntowana.

Post autor: slodkaszyszka »

Hej. Potrzebuję pomocy. Czy mógłby ktoś wyjasnić mi na czym polega właśnie teoria ugruntowana. Niestety zbliża się egzamin u profesora Koneckiego :???: i na 100% to będzie a chciałabym to porządnie zrozumieć i zaliczyć.
Pozdrawiam. :grin:
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Jesteś, nie wiem, na intuicję jadę, że to teoria ugruntowana, znaczy się stara i niezaprzeczona. :?:
Awatar użytkownika
slodkaszyszka
**

Post autor: slodkaszyszka »

No właśnie chyba nie. Z tego co wiem to właśnie teoria, którą tworzy badacz "gruntuje" się w terenie. Zagmatwane to troszkę jak dla mnie. Niby badacz wychodzi w teren bez wcześniej utartej teorii dotyczącej danego zjawiska. A ta teoria tworzy się podczas badania (obserwacji). Ja to rozumiem tak. Ale czy to dobrze to nie jestem pewna niestety. :-(
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

fenomenologia, czyli badanie bez zakładania hipotez? Bez teoretyzowania. Taki behawioryzm, wszystkie zjawiska to niepowtarzalne fenomeny? Szkoła frankfurcka? :?:
MI
**

Post autor: MI »

Dlatego własnie ta teoria jest tak wspaniała i tak trudna w realizacji!
ODPOWIEDZ