Społeczeństwo globalne

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamcios
**

Społeczeństwo globalne

Post autor: Kamcios »

Witam :). Mam do napisania referat o społeczeństwie globalnym. I mam takie pytanie, jak mam to zrozumieć ??. Globalne czyli masowe ??. Globalizacja to w skrócie tworzenie się ,,jednego'' świata, integracja narodów, kultura masowa itp. Natomiast społeczeństwo globalne to coś całkiem innego ??. Nie wiem z jakiej strony mam to ugryźć :D
Vella

Post autor: Vella »

a jaki masz dokładnie temat referatu? bo społeczeństwo globalne to temat rzeka :wink: sprecyzuj to troszke :wink:
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
Awatar użytkownika
Kamcios
**

Post autor: Kamcios »

No właśnie mam podane tylko ,,Społeczeństwo globalne'' i tyle :D, dlatego zastanawiam się z jakiej strony na to patrzeć. Naszą obowiązkową książką na ten przedmiot jest Piotr Sztompka ''Socjologia. Analiza społeczeństwa ''.

I w tej książce znajduje się m.in takie coś :

7. Od działań masowych do ruchów społecznych 148

Społeczeństwo masowe 148
Działania masowe 149
Zachowania zbiorowe 152
Działania zbiorowe 155
Ruchy społeczne 157
Dynamika ruchów społecznych 165

26. Globalizacja 581]

Od izolacji do globalizacji 581
Prekursorzy teorii globalizacji 586
Teorie globalizacji kulturowej 592
Cztery wizje globalizacji 596
Test sprawdzający rozumienie pojęć socjologicznych 600
Sto książek z mojej półki 633

Ale nie wiem właśnie czy to się będzie tyczyło właśnie tego co ja mam opisać... :D
mac77

Post autor: mac77 »

Witaj,

Jak najbardziej możesz wykorzystać treść z tych rozdziałów, jedynie powinnieneś wykluczyć zachowania zbiorowe (oczywiście przeczytać warto choćby dla poszerzenie horyzontów :wink: ). Samo pojęcie "społeczeństwa masowego" możesz zastosować w kontekście globalizacji
Vella

Post autor: Vella »

Polecam Ci jeszcze książki " Socjologia" Z. Bauman i " Socjologia" A. Giddens :wink:
Jeśli byś chciał to mogę wysłać Ci notatki z globalizacji i kultury masowej bo akurat mam je w wersji elektronicznej :wink:
Jeśli jesteś tym zainteresowany to napisz mi swojego maila na pw :wink:
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
ODPOWIEDZ