Badania pól semantycznych - zmienne, hipotezy, wskazniki

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Renegade
*

Badania pól semantycznych - zmienne, hipotezy, wskazniki

Post autor: Renegade »

Witam, zdaje się ze jest to mój pierwszy post i od razu problemowy ;)
Sprawa przedstawia się tak że piszę magisterkę mówiąc w skrócie o związkach zawodowych, wybrałem metodę badania pól semantycznych do zbadania postrzegania konfliktu społecznego przez trzy różne związki analizując ich prasę związkową, metoda badań nie jednak zbyt łatwa. Jestem na etapie operacjonalizacji i potrzebował bym żeby mi ktoś podpowiedział czy już w tym momencie mogę postawić hipotezy, zmienne i wskaźniki do problemów które postawiłem? Ponieważ problemy szczegółowe przedstawiłem w formie pytań zaczynających się od "czy" (tzw pytania zamknięte) w formie tabelki w której zaznaczał będę tylko + lub - dla danej cechy związku.
Natomiast problem główny zadałem już w formie otwartej, czyli "jak rozumiany jest konflikt społeczny w prasie związkowej przez różne zz".
Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Czytałem podobną pracę z użyciem analizy pól sem. i tam owy osobnik zapisał że na etapie operacjonalizacji nie można postawić hipotez, zmiennych ani wskaźników, że możliwe będzie to dopiero później - czyli we wnioskach końcowych?
Z góry dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ