Charakterystyka społeczności lokalnej

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piromanka
**

Charakterystyka społeczności lokalnej

Post autor: piromanka »

Witam, mam mały problem w związku z tym, że w pracy licencjackiej jeden rozdział muszę poświęcić społeczności lokalnej swojego powiatu.
Nie wiem, czy mam charakteryzować społeczności każdej miejscowosci z osobna i czy muszę zawrzeć historię tych społecznosci (chodzi mi tu o zamieszkujące te tereny w okresie II wojny mniejszosci narodowe). Społeczności na pewno scharakteryzuję pod względem płci, wieku, wykształcenia itd... Tylko nie wiem, czy każdej miejscowości z osobna??
Dziękuję z góry za pomoc :))
socjopat

Post autor: socjopat »

Nie musisz rozbijać na poszczególne miejscowości, pisz ogólnie. Zakładam, że region o którym piszesz nie był zbyt zróżnicowany pod względem narodowości, bo jeżeli w miejscowościach sąsiadujących ze sobą w jednej jest 70% ludności niemieckiej, a w drugiej 80% ludności polskiej, to odwołuję, co napisałem, gdyż warto wówczas podzielić miejscowości na jedne i drugie (pogrupować) i je scharakteryzować.
A jeżeli masz dostęp do danych na temat ludności poszczególnych miejscowości, to możesz dodać jakąś tabelę lub wykres prezentujjący procentowy skład tej ludności pod względem narodowości w poszczególnych latach np. przed, w trakcie i po wojnie :wink:
ODPOWIEDZ