Role społeczne kobiet - literatura

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nanielka
**

Role społeczne kobiet - literatura

Post autor: nanielka »

Witam:) Poszukuję literatury na temat ról społecznych kobiet w dzisiejszym świecie. Zaczęłam od klasyki czyli Sztompki i Giddensa.
Czy znacie jeszcze jakieś książki, które zawierają materiały o rolach społecznych?
mac77

Post autor: mac77 »

Spróbuj B.Szacką. We "Wprowadzeniu do socjologii" był chyba jeden rozdział. Wprawdzie dot. różnic płci, ale dotykał sfery obyczajowości, władzy, pracy...
socjopat

Post autor: socjopat »

Ja też jestem zainteresowany bibliografią w temacie kobiet, mam niecny plan pisania o kobietach mgr :twisted:
Awatar użytkownika
WielkiMason

Post autor: WielkiMason »

Luce Irigaray

Co prawda Sokal udowodnił, że pisze bzdury, ale to klasyk!
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Jednak powinnam spokojnie gdzieś pchać swoją książkę o tym, że kobieta jest człowiekiem, skoro tak z tym trudno :wink:

Ale i tak udało mi się znaleźć trochę:

Wilson Edward O.: O naturze ludzkiej. Warszawa 1988.

Howell Signe, Melhuus Marit: Studia nad pokrewieństwem, osobą ludzką czy nad płcią kulturową [w]: Badanie kultury. Elementy teorii antropologicznej. Warszawa 2005.

Moore Henrietta L.: Płeć kulturowa i status; wyjaśnienie sytuacji kobiet [w]: Badanie kultury. Elementy teorii antropologicznej. Warszawa 2005.

Moore Henrietta L.: Co się stało kobietom i mężczyznom? Płeć kulturowa i inne kryzysy w antropologii [w]: Badanie kultury. Elementy teorii antropologicznej. Kontynuacje. Warszawa 2004.

Anne Moir i David Jessel: Płeć mózgu. Przeł. N. Kancewicz-Hoffman; Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1994.

Deborah Tannen: Ty nic nie rozumiesz!. Przeł. A. Sylwanowicz; Zysk i S-ka, Poznań 1999.

Claire M. Renzetti i Daniel J. Curvan: Kobiety, mężczyźni i społeczeństwo. przeł. A. Gromkowska-Melosik, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.

Katrin Oppermann i Erika Weber: Język kobiet, język mężczyzn. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2000.

Zbigniew Bokszański: Tożsamości zbiorowe. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.

Bogdan Wojciszke: Kobiety i mężczyźni: odmienne spojrzenia na różnice. Przeł. S. Pikiel i E. Wojtych; Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2002.
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
ODPOWIEDZ