dyferencjał semantyczny

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
naaathalka
**

dyferencjał semantyczny

Post autor: naaathalka »

Mała prośba...o pomoc w skonstruowaniu jasnego/przejrzystego, zrozumałego polecenia/pytania do kwestionariusza służącego do bad. wizerunku kobiet i kobiecości:)
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Jednego pytania? 8O

Właśnie jestem po napisaniu pracy o wizerunku kobiety (w konkretnym kontekście i myślę, że Twój temat to też nie jest tak po prostu zdefiniowanie badaniem pojęcia kobiecości). Ale ja nie posługiwałam się badaniem ankietowym, tylko badałam czyjąś twórczość. Nie wiem co ci poradzić, chociaż przewaliłam (i posiadam) masę materiałów w kontekście wizerunku kobiety. Mam całe badanie OBOP na temat wizerunku Polki (kobiety polskiej) i tam masz morze postawionych pytań (jak dla mnie absurdalnych i nie doprowadzających do żadnych wniosków). Spróbuj poszperać w tym instytucie na stronce, to może się dokopiesz tego badania. Możesz wrzucić "kobieta" w Wikipedię bo tam będzie między innymi o symbolach kobiecości i bardzo cenna zakładka o nazwie "gender studies". Jest to nowa dziedzina nauki zajmująca się wyłącznie definiowaniem i badaniem wizerunku kobiety, więc tam z kolei będziesz miała opisane co konkretnie należy brać pod uwagę pisząc o kobiecie. Możesz także zainteresować się jak oraz z jakich względów Rezolucja Parlamentu Europejskiego z 3 września 2008 r. zobowiązuje wszystkie państwa członkowskie do metodycznego kreowania wizerunku kobiety (i mężczyzny) w reklamach.
Pozdrawiam :grin:
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
vandererst

Post autor: vandererst »

Xylomeno, jednego pytania, które mia³oby pos³u¿yæ zbadaniu dyferencja³u semantycznego, aczkolwiek muszê powiedzieæ, ¿e ciê¿ko mi to zobaczyæ w badaniu ankietowym.

Osobi¶cie proponujê poczekaæ a¿ Ritter wróci ze zwolnienia, pewnie pomo¿e.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
naaathalka
**

Post autor: naaathalka »

dzieki za szczere checi:) narzedzie, temat mam juz dobrane, podobnie cechy jakie sa umieszczone w dyferencjale... chodzi mi konkretnie o polecenie, jakim kieruje sie do respondenta-gdyz to ktore umiescilam w kwestoionariuszu po pilotazu okazalo sie nie zrozumiale dla osob badanych:)
ODPOWIEDZ