Literatura do pracy lic

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Socjoloszka

Literatura do pracy lic

Post autor: Socjoloszka »

Witam mój temat pracy lic. "Tradycyjne i nowoczesne metody wychowania dzieci jako problem społeczny" Mogłby mi ktoś pomoc w wyborze literatury do tego tematu? Jakies propozycje:)
socjopat

Post autor: socjopat »

może:
"Socjologia wychowania" Znanieckiego na początek stare ale ....
Kowalski Stanisław, Socjologia wychowania w zarysie, PWN, Warszawa, 1976.
Wołoszyn Stefan, Nauki o wychowaniu w Polsce w XX wieku Próba zarysu encyklopedycznego, Instytut Badań Edukacyjnych, Warszawa, 1993
Awatar użytkownika
Socjoloszka

Dziękuje bardzo serdecznie :)
ga

Post autor: ga »

Może w tym coś znajdziesz;)

- Lamish, Dafnah.
Dzieci i telewizja : perspektywa globalna / Dafna Lemish ; przekł. Agata Sadza. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2008.
-Hurrelmann K., Struktura społeczna a rozwój osobowości. Poznań
1994.
-Jerschina J., Socjologia wychowania, historyczne korzenie,
współczesna problematyka i perspektywa metodologiczna
(w),Wasilewski J.(red.), Wybrane zagadnienia metodologiczno-
teoretyczne badań socjologicznych. Kraków 1984.
- Kowalski S., Socjologia wychowania w zarysie. Warszawa (wiele
wydań)
-Kowalski S., Udział socjologii w badaniu procesów wychowania (w),
Suchodolski B.(red.), Nauki przyrodnicze i społeczne współdziałające z
pedagogiką. Warszawa 1966.
-Rybicki P., Socjologia wychowania (w), Ambrozik W., Modrzewski J.
(red.),Problematyka wychowania w twórczości polskich socjologów
Koszalin 1998.
-Griese H.M., Socjologiczne teorie młodzieży. Kraków 1996.
-Mead M., Kultura i tożsamość. Studium dystansu
międzypokoleniowego. Warszawa 2000.

ARTYKUŁ
- Eurosieroctwo w Polsce jako problem społeczny i pedagogiczny / Zbigniew Węgierski // Wychowanie na co Dzień. - 2008, nr 6, s. 3-5
Emigracja zarobkowa Polaków przyczyną dysfunkcji w rodzinach. Sieroctwo naturalne, społeczne, eurosieroctwo - przyczyny i skutki.
Awatar użytkownika
Socjoloszka

Dziekuje Ci, bardzo jestem twoja dłużniczką:)
ga

tutaj http://www.wse.amu.edu.pl/TEMP/Zagadnie ... zewski.pdf
jest sylabus prof Modrzewskiego na socjologie wychowania, może się przydać
powodzenia;)
Awatar użytkownika
Socjoloszka

Dzieki :) mam tylko jeszcze jedną wątpliwość czy mój temat jest co prawda typowo pedagogiczny, lecz chcialam go pisać z punktu socjologa. Coraz częsciej spotykam się z krytyką tego tematu jako pracy lic ze socjologii. Ja natomiast uważam że temat jest OK bo przecież wszystko moze sie okazac problemem spolecznym: wychowanie
tradycyjne, nowoczesne badz tez jego brak...
Co sądzicie na ten temat?
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

U mnie na ucz. w młodzież, aspiracje, wychowanie etc trafia bardzo dużo tematów.

Nie znam się za bardzo, ale jeżeli jest zbyt ogólny - może być problemem, bo będziesz pisała pisała i pisała - a temat nie zostanie wyczerpany (przynajmniej w Twojej opinii)

Tak mi się wydaje(że aby go na prawdę dobrze opisać, to jednak będzie to bardzo długi temat teoretyczny + badania, wnioski etc)

Jeżeli się przyłożysz, może być ciekawy - najlepiej jak popatrzysz na to z nieco innej strony np. czytając literaturę wyłap to co najczęściej jest maglowane a to co najmniej to niech będzie Twoj priorytet - będzie ciekawe ;)
Awatar użytkownika
Socjoloszka

Nie chce do tego tematu podejść ogólnie bo jak napiales/as bede pisac i pisać. Wybiórczo wybiore materiał zobaczymy co z tego będzie..
Zobaczymy co powie na to mój promotor, mam nadzieje że mi pomoże wyrazi swoją opinie na ten temat:) Najwyżej zmienie temat lub go bardziej uściślę:)
ga

Skoro dylemat socjologia vs pedagogika to może podejście, które na soc. ekonomicznej mi proponowano czyli coś w rodzaju - mniej istotne są różnice dziedzin, a ważniejsze jakie problemy dana dziedzina rozwiązuje i na ile dorobek tej drugiej może być pomocny.....może pomoże przekonać przeciwników ;)

Temat ogólny jest, no chyba, że to tylko temat, a w planie pracy już bardziej konkretnie jest;)
Jasne, że wszystko może być problemem społecznym (chrapanie, bezdomność, wypadki samochodowe, itd) ;)

osobno zdef. wych tradycyjne, wych. nowoczesne, (no bo gdzie przebiega ta granica miedzy jednym a drugim, a może wcale jej nie ma. A może za tradycyjne uznać tylko wychowanie Amiszów)

Skupić się bardziej na "nowoczesnym", sięgnąć do statystyk (przestępczość, ale i edukacja i formy spędzania wolnego czasu)

A może poruszać się tylko w obrębie "problemów nieletnich"

Przed wizytą u promotora zdefiniuj sobie pojęcie "problemu społecznego"

Oj można pływać w tym temacie:) ważne żeby nie popłynąć za bardzo ;)
ODPOWIEDZ