Osoby niepełnosprawne w UK vs o.n. w Polsce
Moderator: FrancisBegbie
- socjolog78
- *
Osoby niepełnosprawne w UK vs o.n. w Polsce
Jestem osobą o niewielkiej niepełnosprawności. Obecnie mieszkam w Anglii.
Zauważyłem leprze traktowanie o.n. w Anglii niż w Polsce. Podam kilka przykładów: 1. Większa aktywność zawodowa, 2 częściej niż w Polsce widzi się o. n. na ulicy - mniejsze wykluczenie społeczne.
Zastanawia mnie jedna kwestia. Dlaczego w UK traktuje się lepiej o. n. niż w Polsce. Mam hipotezę {jedna z możliwych przyczyn}:
W małych miasteczkach i na wsiach niepełnosprawność uważa sie za karę bożą. Jest to rezultat „ludowego”katolicyzmu.
Jakie mogę być inne przyczyny lepszego traktowania o.n. w Anglii?
Zauważyłem leprze traktowanie o.n. w Anglii niż w Polsce. Podam kilka przykładów: 1. Większa aktywność zawodowa, 2 częściej niż w Polsce widzi się o. n. na ulicy - mniejsze wykluczenie społeczne.
Zastanawia mnie jedna kwestia. Dlaczego w UK traktuje się lepiej o. n. niż w Polsce. Mam hipotezę {jedna z możliwych przyczyn}:
W małych miasteczkach i na wsiach niepełnosprawność uważa sie za karę bożą. Jest to rezultat „ludowego”katolicyzmu.
Jakie mogę być inne przyczyny lepszego traktowania o.n. w Anglii?
Być może jedną z przyczyn jest lepsze wyedukowanie społeczeństwa w UK, ale to lepiej Michael opisze jak się pojawi.
A tak offtopic to było trochę badań odnośnie tego tematu, możesz poszukać, część, np. badania profesora Izdebskiego, ale one pokazują tylko wąski wycinek całości.
Pozdrawiam.
A tak offtopic to było trochę badań odnośnie tego tematu, możesz poszukać, część, np. badania profesora Izdebskiego, ale one pokazują tylko wąski wycinek całości.
Pozdrawiam.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Moderator - pomyślał Stirlitz.