wykres w SPSS

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Zablokowany
Awatar użytkownika
kamil
**

wykres w SPSS

Post autor: kamil »

witam wszystkich :) mam pytanie do znających się na spss :D
chodzi mi o to jak w Spss zrobić na jednym wykresie(słupkowym) dwie
zmienne o tych samych wartościach tzn. "jak często chodzisz do kina" -
odpowiedzi: bardzo często, często... i "jak często chodzi do teatru" -
te same odpowiedzi

z góry dzięki wielkie za info
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Są trzy możliwe drogi rozwiązania Twojego problemu:

1. Menu --> Wykresy --> Słupkowy --> Prosty, podsumowanie oddzielnych obserwacji --> Definiuj --> w oknie słupki przedstawiają wybierasz sobie odpowiednie zmienne i definiujesz statystykę jaką chcesz osiągnąć.

2. Menu --> Analiza --> Opis statystyczny --> Częstości --> wybrać odpowiednie zmienne --> przekleić do excela to co się wygeneruje --> zrobić wykres w excelu.

3. Otworzyć okno poleceń SPSS-a i wpisać:

GRAPH
/BAR(SIMPLE)= SUM(PLEC_1) N(PLEC_2) N(PLEC_3)
/MISSING=LISTWISE .

gdzie:
SUM N N - są statystykami
PLEC_1, PLEC_2, ... - są nazwami interesujących nas zmiennych.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
kamil
**

Post autor: kamil »

hmmm dziękuję za odpowiedź, z tym, że dalej mam problem, bo wykres pokazuje mi tylko dwa słupki - np. średnią z pierwszego i i średnią z drugiego pytania, a ja chcę żeby mi wyświetlił zwyczajnie wyniki dla każdej odpowiedzi, czyli miałem 4 odpowiedzi (do pierwszego oraz drugiego pytania) więc powinno być 8 tych słupków :(
nie wiem więc jaką statystykę wybrać, udało mi się to zrobić w Excelu bez problemu natomiast w spss nie wychodzi....
Zablokowany