Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
Ja to pojmuję dosłownie postepowanie tak jakbyśmy chcieli aby nasze postepowanie stało sie prawem powszechnym to poszanowanie siebie i innych, bycie ok w stosunku do współobywateli, poszanowanie prawa do wolności tak swojego jak i innych, niech drugi człowiek bedzie dla ciebie lustrzanym odbiciem i badż dla niego taki jakim chciałbyś byś traktowany przez niego, pozwól mu być wolnym człowiekiem tak samo jak i ty żądasz by on uwolnił ciebie od swoich egoistycznych pragnień. Gdy postępujemy zgodnie z włąsnym sumieniem to nie jesteśmy zniewoleni, człowiek w kajdanach moze być bardziej wolny niż egoista przebywający na wolności.
W Gliwicach ochotmoków od razu na prychiatryczne kierują
ja wiele lat broniłem swojej wolności uciekajac od Zasadniczej Sł. Wojsk, czego ja w ciągu tych lat nie studiowałem - trudno zliczyc, jak dostałem bilet to zdecydowałem sie napisc pismo o zastepcza, nie było łatwo dwie odmowy, odwołania i trzy komisje, ale w końcu sie udało, 21 miesięcy odbebniłem w biurze i wolność moja.
Najwiekszym ograniczeniem dla człowieka jest jego własny umysł tak myslę, kiedy sie ma poukładane w głowie to nie mozna czuć sie zniewolonym choćby sie było zakutym w kajdany.
tu masz rację, ze niewiedza moze w pewnym sensie ograniczać, bo jak kiedyś madrze powiedział jeden z moich profesorów "wraz z naszą wiedza powieksza się tez nasza niewiedza" - gdyz im wiecej poznajemy tym bardziej sobie zdajemy sprawe z tega jak wiele zostało do poznania, jest natomiast taka właściwość umysłu ze cały czas zdobywa wiedze i nic nie stoi na drodze by tę wiedze poszerzać, można ja zdobywać w szkolnej ławie, w bibliotece lub na ławce w parku rozmawiajac z ludzmi, słuchajac ich a tym samym uczyc sie od nich tego co oni juz poznali.
mogę jedynie dodać że wiele istotnych czynników są dla wielu z nas ograniczeniem, czynniki których nikt sie nie spodziewa a najgorsze że niejesteśmy w stanie nic zrobić, aby zapobiec temu ograniczeniu.