Człowiek jako istota społeczna jest wolny czy zniewolony?

Filozofia społeczna, psychologia społeczna, etyka, antropologia kulturowa

Czy człowiek jako istota społeczna jest wolny czy zniewolony

wolny
3
25%
zniewolony
9
75%

Liczba głosów: 12
socjopat

Post autor: socjopat »

Ja to pojmuję dosłownie :neutral: :arrow: postepowanie tak jakbyśmy chcieli aby nasze postepowanie stało sie prawem powszechnym to poszanowanie siebie i innych, bycie ok w stosunku do współobywateli, poszanowanie prawa do wolności tak swojego jak i innych, niech drugi człowiek bedzie dla ciebie lustrzanym odbiciem i badż dla niego taki jakim chciałbyś byś traktowany przez niego, pozwól mu być wolnym człowiekiem tak samo jak i ty żądasz by on uwolnił ciebie od swoich egoistycznych pragnień. Gdy postępujemy zgodnie z włąsnym sumieniem to nie jesteśmy zniewoleni, człowiek w kajdanach moze być bardziej wolny niż egoista przebywający na wolności.
Awatar użytkownika
kasia_211

Post autor: kasia_211 »

no dobrze ale wolność każdy człowiek rozumie inaczej
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

dokladnie, ja np przewaznie czuje sie wolny ale czasami to mam wrazenie ze jestem zniewolony ; - ) np jak co roku przychodzi wezwanie do woja :D
Awatar użytkownika
kasia_211

dokładnie chociaż ja tam nie wiem co czujecie wy mężczyźni ale tak będąc wolnym czujemy że wolnym nie jesteśmy
socjopat

he, ja Malec jestem wolny, bo wojo odbebniłem :wink:
Awatar użytkownika
Witek

Post autor: Witek »

A ja sam się po studiach zgłosiłem. "Uregulowałem" swój stosunek do służby i też mam z głowy. :twisted:
socjopat

W Gliwicach ochotmoków od razu na prychiatryczne kierują :wink:
ja wiele lat broniłem swojej wolności uciekajac od Zasadniczej Sł. Wojsk, czego ja w ciągu tych lat nie studiowałem - trudno zliczyc, jak dostałem bilet to zdecydowałem sie napisc pismo o zastepcza, nie było łatwo dwie odmowy, odwołania i trzy komisje, ale w końcu sie udało, 21 miesięcy odbebniłem w biurze :wink: i wolność moja. :lol:
Awatar użytkownika
Witek

Post autor: Witek »

A ja sobie z karabinem po poligonie pobiegałem i też nie narzekam... :wink:
socjopat

Najwiekszym ograniczeniem dla człowieka jest jego własny umysł tak myslę, kiedy sie ma poukładane w głowie to nie mozna czuć sie zniewolonym choćby sie było zakutym w kajdany.
Awatar użytkownika
kasia_211

Ja nie uważam aby umysł był dla mnie ograniczeniem...
socjopat

ponieważ :idea:
Awatar użytkownika
kasia_211

ponieważ to dzięki niemu mogę coraz więcej i więcej, a jeżeli miałabym powiedziec co mnie ogranicza to moja niemoc i niewiedza :-(
socjopat

tu masz rację, ze niewiedza moze w pewnym sensie ograniczać, bo jak kiedyś madrze powiedział jeden z moich profesorów "wraz z naszą wiedza powieksza się tez nasza niewiedza" - gdyz im wiecej poznajemy tym bardziej sobie zdajemy sprawe z tega jak wiele zostało do poznania, jest natomiast taka właściwość umysłu ze cały czas zdobywa wiedze i nic nie stoi na drodze by tę wiedze poszerzać, można ja zdobywać w szkolnej ławie, w bibliotece lub na ławce w parku rozmawiajac z ludzmi, słuchajac ich a tym samym uczyc sie od nich tego co oni juz poznali.
Awatar użytkownika
kasia_211

Innymi słowy wiem, że nic nie wiem
Awatar użytkownika
kasia_211

mogę jedynie dodać że wiele istotnych czynników są dla wielu z nas ograniczeniem, czynniki których nikt sie nie spodziewa a najgorsze że niejesteśmy w stanie nic zrobić, aby zapobiec temu ograniczeniu. :???:
ODPOWIEDZ