Obraz kobiet w "Twoim Stylu"

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewela
**

Obraz kobiet w "Twoim Stylu"

Post autor: Ewela »

Witam! Obecnie staram się napisać pracę magisterską i mam duży problem. Proszę o pomoc.
Mój temat brzmi "Obraz kobiety w czasopiśmie Twój Styl w latach 1997 i 2007".
Największy mam problem z interpretacją zdjęć, czy analizować zdjęcia wszystkie czy te dołączone do konkretnych analizowanych zdjęć? Jak podejść do problemu?
:?:
Ostatnio zmieniony pn kwie 07, 2008 6:39 am przez Ewela, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

analizuj te ktore dolaczone sa do konkretnych artykulow, jest jeden program do analizy jakosciowej ktory pozwala kodowac grafike, nie jestem pewny ale to byl chyba atlas, ritter moze nam przypomni dokladniej co to za program :), a analize tresci tez mozna robic za pomoca programu tyle ze jak masz papierowe wersje gazety to chyba za duzo pracy na przepisanie tego (pytalas w wydawnictwie czy na potrzeby badan nie moga ci udostepnic wybranych numerow?)
Awatar użytkownika
Ewela
**

Dzięki za informacje. Ja też uważam, że analizowanie pozostałych fotografii nie ma sensu w ramach kilkudziesięciu stron pracy magisterskiej, i tak bede miała dużo pracy przy tym zbiorze fotografii. Może macie jakies pomysły na zbudowanie do tego potrzebnego klucza kategoryzacyjnego.
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2008 11:02 pm przez Ewela, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

do analizy tekstu mam maxqda, program mozna pobrac w wersji chyba trial co oznacza ze masz pelna funkcjonalnosc ale na jakies 15-30 dni, mozesz sie tez szeroko do mnie usmiechnac i bedzie ci dzialac dluzej :), oprzyj sie o to co zrobilas, ten klucz, i podczas analizy ewentualnie dodawaj nowe kategorie, z ta analiza grafiki popytam, zapomnialem ktory to byl dokladnie program, pozdrawiam :)
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Ja niestety nie pomogę jeśli chodzi o program do analizy zdjęć. Nigdy mi to nie było potrzebne. :wink:
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
Ewela
**

Dzięki malec! Już mam ten program. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś może mi polecić jakieś książeczki o prasie kobiecej: analiza rynku i samych czasopism. Do tej pory znalazłam:
1.Trzop, Typy kultury popularnej na łamach....
2 Sokół, Prasa kobieca w Polsce w latach....
3 Wódz, Płeć w zwierciadle mass-mediów
Jeśli ktokolwiek natknął się na tego rodzaju literaturę... byłabym wdzięczna.
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Był poruszany wizerunek kobiety w prasie, temat jest na tym forum, sporo literatury również.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
Ewela
**

:-(
Ostatnio zmieniony śr wrz 24, 2008 10:04 am przez Ewela, łącznie zmieniany 1 raz.
Socjopatka

Post autor: Socjopatka »

Skąd jesteś i na jakiej uczelni studiujesz? Moja koleżanka pisała identyczną pracę tylko lata były inne;-)
EnOKa

Post autor: EnOKa »

To jest dość popularny temat jeśli chodzi o prace dyplomowe. W mojej szkole ktoś chyba też coś podobnego pisał - nie wiem tylko na jakim czasopiśmie się opierał.
Awatar użytkownika
Ewela
**

Hej! Dzięki za wszystkie posty! Prace już napisałam i oddałam do dziekanatu. No i znowu mam problem. jutro mam obronę i muszę przygotować zagadnienie a mam mało czasu. Chodzi o jak najprostsze wytłumaczenie (mówiąc potocznie jak "chłopu na miedzy") co to jest i czym się różnią od siebie modele analizy zawartości (statystyczny, korelacyjny, dyskursywny). z góry dziękuje.
ODPOWIEDZ