Socjologia czy pedagogika specjalna - perspektywy

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KiTaNa111
*

Post autor: KiTaNa111 »

Dostałam sie na studia socjologia KUL. Tylko że to nie jest zwykłą socjologia, ale socjologia spec. dziennikarstwo. Chciałbym wiedzieć jak najwięcej, na temat tego jak wyglądają moje szanse na rynku. Poza tym mam jeszcze pedagogikę specjalna na APS w Warszawie? Może uda wam się coś mi odradzić, co ma lepsze perspektywy ?? =/??
socjopat

pedagogika specjalna

Post autor: socjopat »

Perspektywy na rynku pracy większe mają absolwenci pedagogiki specjalnej, szczególnie oligofrenopedagodzy, ponieważ brakuje ich na rynku pracy, problem w tej chwili jest na tyle poważny, że obecnie dopuszczono możliwość zatrudniania w szkołach studenta pedagogiki (jednak ten musi mieć za sobą przynajmniej dwa lata studiów licencjackich).

Na pedagogice specjalnej jest z kolei dużo nauki, poza tym szybko można się wypalić zawodowo, ale są i plusy, zarobki są wyższe niż osiągają pedagodzy nie specjalni, przywileje te same (szybsza emerytura, wakacje i ferie płatne, praca około 20 godzin tygodniowo) a dodatkowo klasy nieliczne 4-6 uczniów. Praca jednak jest ciężka, nawet, jeżeli masz powołanie i jeżeli chcesz mieć efekty to dużo pracujesz w czasie prywatnym, chyba, że szybko się wypalisz zawodowo i będziesz mieć wszystko w głębokim poważaniu. To pozostaną ci same przywileje - tyle, że się zeszmacisz, jak to często ma miejsce.

Jako socjolog masz mniejsze szanse na znalezienie pracy w zawodzie, na plus dla ciebie na pewno będzie uczelnia, na której masz zamiar studiować ten kierunek. Praca na pewno bardziej satysfakcjonująca i mniej wymagająca. Więcej lat pracy do emerytury :wink: , Jednak na pewno ciekawsza praca a niżeli w szkole specjalnej.

Wszystko zależy od twoich preferencji i ambicji, pomyśl, co jest dla ciebie ważne i jakie masz priorytety. Co chcesz w życiu robić a odpowiedź na twoje pytanie nadejdzie sama.
ODPOWIEDZ