Praca lic seryjni mordercy - przykładowe tematy

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pochix
**

Praca lic seryjni mordercy - przykładowe tematy

Post autor: pochix »

Witam,
Jestem dopiero na II roku, ale zauważyłem, że w planie pojawił się przedmiot "seminarium licencjackie" w związku z czym chciałbym się już powoli przymierzać do wybrania tematu na przyszłą pracę...

Nie wiem zbytnio jaki temat wybrać, jak to "ugryźć" od strony socjologii... Interesuje się kryminologią (głównie tematem seryjnych morderców, ich sylwetek i profilowania). Czy myślicie, że praca licencjacka z socjologii może być związana z tematem seryjnych morderców? Przejdzie? W końcu kryminologia bazuje w dużej mierze na socjologii. Ponadto interesują mnie takie zagadnienia jak przestępczość zorganizowana, gangi.

Prosiłbym o pomoc w wyborze przykładowych tematów, wszelkie przykłady mile widziane...
socjopat

Post autor: socjopat »

może być bardzo ciekawa praca, ale trudna do zrealizowania bez dojścia do zakładów karnych, chociaż dało by się chyba zrobić taką pracę np. studium socjologiczne osób skazanych za takie to a takie przestępstwa :wink: masz do wyboru analiza dokumentów (akta spraw - procesów w Sądach) lub wywiady ze sprawcami przestępst, z tym, że Oni mogą kłamać :twisted:
Awatar użytkownika
pochix
**

Dojście do zakładów karnych jest trudne to fakt, ale byłoby potrzebne gdybym robił pracę np. na temat życia we więzieniu i jego społecznych skutkach. :)

Czy przeciętny człowiek może mieć dostęp do akt spraw sądowych? Bo nie orientuje się jak to wygląda w praktyce...
socjopat

Post autor: socjopat »

jeżeli piszesz pracę w takim temacie to uczelnia da ci stosowny "papier" prośbę o udostępnienie danych/umożliwienie przeprowadzenia badań :cool:
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Ten papierek owszem może dostać. Pytanie jednak, kto potraktuje go poważnie...
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

ja bym się skupił na pracy historycznej i opisowej. Przedstawiłbym sylwetki polskich morderców seryjnych. Napisałbym dokument, który byłby wartościowy dla potomnych. Wywiady z młodocianymi członkami gangów czy też raczej klik to też fajna sprawa, ale trzeba mieć dojścia do takich ludzi i trochę z nimi pobyć, a to, tak samo jak analiza sytuacji w instytucji totalnej to już trudna sprawa.

To co proponuję określa się mianem badania bibliograficznego i można do tego zrobić analizę porównawczą, na przykład okresową (PRL a dziś - przyczyny i skutki seryjnych morderstw).
Awatar użytkownika
pochix
**

Czyli wywiad środowiskowy jest niezbędny? Nie można napisać pracy na podstawie samych książek, filmów i prasy?
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

a co ja napisałem? Właśnie tak to trzeba zrobić, jeżeli nie ma się doświadczenia czy też umiejętności badawczych, a w tym nie zna się dobrze statystyki. Trzeba się posługiwać socjologią opisową. Tylko żeby miało to ręce i nogi. Zrobić analizę porównawczą zarówno w czasie jak porównać morderców.
ODPOWIEDZ