Praca lic seryjni mordercy - przykładowe tematy
Moderator: FrancisBegbie
Praca lic seryjni mordercy - przykładowe tematy
Witam,
Jestem dopiero na II roku, ale zauważyłem, że w planie pojawił się przedmiot "seminarium licencjackie" w związku z czym chciałbym się już powoli przymierzać do wybrania tematu na przyszłą pracę...
Nie wiem zbytnio jaki temat wybrać, jak to "ugryźć" od strony socjologii... Interesuje się kryminologią (głównie tematem seryjnych morderców, ich sylwetek i profilowania). Czy myślicie, że praca licencjacka z socjologii może być związana z tematem seryjnych morderców? Przejdzie? W końcu kryminologia bazuje w dużej mierze na socjologii. Ponadto interesują mnie takie zagadnienia jak przestępczość zorganizowana, gangi.
Prosiłbym o pomoc w wyborze przykładowych tematów, wszelkie przykłady mile widziane...
Jestem dopiero na II roku, ale zauważyłem, że w planie pojawił się przedmiot "seminarium licencjackie" w związku z czym chciałbym się już powoli przymierzać do wybrania tematu na przyszłą pracę...
Nie wiem zbytnio jaki temat wybrać, jak to "ugryźć" od strony socjologii... Interesuje się kryminologią (głównie tematem seryjnych morderców, ich sylwetek i profilowania). Czy myślicie, że praca licencjacka z socjologii może być związana z tematem seryjnych morderców? Przejdzie? W końcu kryminologia bazuje w dużej mierze na socjologii. Ponadto interesują mnie takie zagadnienia jak przestępczość zorganizowana, gangi.
Prosiłbym o pomoc w wyborze przykładowych tematów, wszelkie przykłady mile widziane...
może być bardzo ciekawa praca, ale trudna do zrealizowania bez dojścia do zakładów karnych, chociaż dało by się chyba zrobić taką pracę np. studium socjologiczne osób skazanych za takie to a takie przestępstwa
masz do wyboru analiza dokumentów (akta spraw - procesów w Sądach) lub wywiady ze sprawcami przestępst, z tym, że Oni mogą kłamać 
-
FrancisBegbie
ja bym się skupił na pracy historycznej i opisowej. Przedstawiłbym sylwetki polskich morderców seryjnych. Napisałbym dokument, który byłby wartościowy dla potomnych. Wywiady z młodocianymi członkami gangów czy też raczej klik to też fajna sprawa, ale trzeba mieć dojścia do takich ludzi i trochę z nimi pobyć, a to, tak samo jak analiza sytuacji w instytucji totalnej to już trudna sprawa.
To co proponuję określa się mianem badania bibliograficznego i można do tego zrobić analizę porównawczą, na przykład okresową (PRL a dziś - przyczyny i skutki seryjnych morderstw).
To co proponuję określa się mianem badania bibliograficznego i można do tego zrobić analizę porównawczą, na przykład okresową (PRL a dziś - przyczyny i skutki seryjnych morderstw).