Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Witam,
potrzebuje bardzo weryfikacji czy dobrze określiłam poniższe dane:
Temat; Wpływ ma reklama na zachowania i postawy konsumentów.
Problem; czy reklama ma wpływ na zachowania i postawy konsumentów?
Populacja badana ;mieszkańcy Warszawy
Operat losowania; konsumenci odwiedzający centra handlowe
Metody doboru; prosta próba losowa
Rozmiar próby -200 osób
Musisz rozwinąć problem, bo w takim brzmieniu to kwestia oczywista. Reklama wywiera wpływ na ludzi, jest to prawda powszechnie znana. Jeżeli jednak ograniczysz problem do konkretnego przypadku, to będzie on prawidłowy. Popracowałbym jeszcze nad tematem, lepiej brzmi "analiza wpływu reklamy takiej i takiej na zachowania takiej a takiej populacji badawczej". Poczytaj jeszcze o doborze próby, wielkość próby dobrany jest w sposób sugerowany, czy też przypadkowy, co w przypadku doboru losowego nie powinno mieć miejsca no chyba, że 200 osób to określony % z populacji badawczej. Poczytaj o doborze losowym, a potem z niego zrezygnuj.
witam,
\Mam bardzo podobny temat pracy i rownież kilka problemow. ja swoj ograniczylam do studentow dwoch uczelni wyzszych a raczej tak kazal promotor na pewno bedzie latwiej i proba lepsza. moj proble polega na tym, ze nie wiem czy moge calkowicie wyeliminowac wiek jako zmienna. Wiek w tym przypadku nic mi nie daje poniewaz wszystkie osoby beda w podobnym wieku, a chyba bede brac pod uwage tylko studentow studiow dziennych, jak myslicie? branie pod uwage studentow zaocznych dosyc komplikuje sprawe z uwagi na to, ze ciezki bedzie dobor proby, poniewaz moge nie dotrzec do osob starszych studiujacych. doradzcie bo stanelam w martwym punkcie!