Praca magisterska o festiwalach muzycznych

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justynaz
**

Praca magisterska o festiwalach muzycznych

Post autor: justynaz »

Wpadlam na (kolejny) pomysl pracy magisterskiej. Tym razem pomyslalam, ze moglby dotyczyc festiwali muzycznych w Polsce. Myslalam zeby wybrac 3, np Coke, Open'er i Off i zastanowic sie jakie spolecznosci sie tam wyodrebniaja, co robia, jak sie ubieraja (na ten temat znalazlam osobna prace magisterska). Duzo moich znajomych (a takze ja) bywa/bywalo na tych festiwalach tak wiec mialabym respodentów do wywiadów/ankiet. Tylko nie do konca wiem co z teoriami, cos o modzie, tlumie, zrzeszeniach/stowarzyszeniach?

Z góry dzięki za pomysły i sorry za chaotycznosc :)
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

To zależy od tego jaki założysz problem badawczy? Przedmiotem Twojego badania mają być festiwale, czyli widowiska, przedstawienia, zabawy i gry. Pierwsza podstawowa sprawa problem badawczy, potem metody badawcze. Za wcześnie ograniczyłeś się tylko do tych trzech festiwali. Dokonaj pierwszej, jak to mówią naiwnej obserwacji, potem zbuduj hipotezy i obserwuj dalej aż...dojdziesz do wniosku czy zdołasz czy nie zdołasz napisać tej pracy. Jeżeli o mnie chodzi, to uważam, że przedmiot nie jest głupi, ale widzę, że chcesz dokonać analizy porównawczej, ja stawiałbym jednak na pracę badawczą. Postaraj się i zbierz informacje na temat wszystkich festiwali po 1989 roku i napisz ciekawą pracę teoretyczną. No chyba, że wolisz spróbować swoich sił w badaniach empirycznych. :roll: Moim zdaniem więcej pożytku wyjdzie z mojej propozycji, oczywiście rozumiem, że jest to sprawa wymagająca więcej systematycznej pracy, której nikt nie lubi.
Awatar użytkownika
justynaz
**

Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety nie mogę napisać pracy czysto teoretycznej, wymagane jest, żebym zrobiła badania empiryczne. Myślisz żeby ogólnie pisać o festiwalach i podejściu ludzi do nich? Nie lepiej byłoby skupić się np na dwóch i przeanalizować na zasadzie kontrastu?
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Zacznę może od tego, że badanie dokumentów wtórnych to nie praca teoretyczna. Każda praca ma charakter badawczy. Niemniej jednak z uwagi na to, że masz wymaganie aby praca miała charakter "empiryczny" to rzeczywiście musisz wyjść w teren. Powiedzmy sobie szczerze, do kogo wyjdziesz i gdzie pójdziesz? Moim zdaniem nie pójdziesz do organizatorów festiwali tylko do uczestników. Moim zdaniem, jeżeli ma to być praca z socjologii przedmiotem badania powinni być ludzie a nie festiwale. Tym samym ograniczanie się do dwóch festiwali jest niepotrzebne. Ja bym sobie zadał proste pytanie, co młodzi ludzie myślą o festiwalach, na które jeżdżą i dlaczego, jak się organizują itp. Wiesz jako socjolog podejmujesz się obserwacji uczestniczącej, rozmawiasz z ludźmi, którzy raz byli na takim festiwalu, albo z takimi, którzy jeżdżą na festiwale często. No chyba, że masz taką "próbę badawczą", tzn. ludzi, którzy byli na jednym i drugim festiwalu, ale tego nie widzę....
Awatar użytkownika
justynaz
**

Dzięki za odpowiedź :) A co sądzisz o tym, by analizie poddać tylko jeden festiwal i wówczas przeanalizować go bardzo szczegółowo? wczesniej oczywiscie odwolac sie do festiwali wogole :)
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Tak jak mówiłem, za takim postępowaniem kryją się pobudki związane z brakiem czasu czy chęci podejmowania badania. Rozumiem, że chcesz szybko uporać się z pracą ale nawet jeżeli ograniczymy badanie do mikroskopijnej bakterii to nie znaczy, że będziemy mieli mniej pracy. Ograniczenie badania do jednego festiwalu nie oznacza zatem mniejszej ilości pracy a raczej założenie innych problemów badawczych. Przedmiotem badania socjologicznego są ludzie, ludzkie zachowania w czasie festiwalu i to będzie trzeba badać. Role, funkcje, relacje, style, charaktery i postawy. Kto organizuje i jak, kto przychodzi i po co, jak się zachowują, jakimi drogami chodzą, o czym mówią itp. Ma to być praca dla potomnych. Za 300 lat jak ktoś będzie czytał pracę ma zrozumieć jaka atmosfera panowała na festiwalu i jak to wszystko wyglądało. Szczegółowo i rzetelnie dążyć do opisu rzeczywistości festiwalowej.
ODPOWIEDZ