Bardzo proszę o pomoc w stworzeniu metodologii badań do mojej pracy zaliczeniowej.
Główny problem badawczy dotyczy wpływu kampanii reklamowych Telewizji ABC na decyzje telewidzów o wyborze oglądanej stacji telewizyjnej.
Mam problem z zmiennymi niezależnymi i wskaźnikami.
Wśród zmiennych niezależnych wymieniłam m.in. Wykorzystanie przez Telewizję ABC różnych środków i nośników reklam, Występowanie w kampaniach reklamowych Telewizji ABC znanych osób, Dostępność informacji o nowościach Telewizji ABC w innych mediach.
Wśród wskaźników wymieniłam m.in. Oglądalność stacji ABC (w oparciu o gotowe badania) oraz dane z mojej ankiety, czyli: Znajomość przez telewidzów kampanii reklamowych Telewizji ABC, Ocena przez telewidzów kampanii reklamowych Telewizji ABC, Emocje wzbudzane u telewidzów przez spoty reklamowe Telewizji ABC i wiele innych.
Mój wykładowca mówi, że stworzone przeze mnie wskaźniki to zmienne niezależne...
Czy moglibyście podać mi w takim razie przykład zmiennej niezależnej i wskaźnika do tego tematu? Jeśli opinie telewidzów są zmienną niezależną to co jest wskaźnikiem?
Ewidentnie czegoś nie zrozumiałam...
Z góry dziękuję za pomoc!