Projekt pracy licencjackiej - "Chude jest trendy"

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
abaszka
**

Projekt pracy licencjackiej - "Chude jest trendy"

Post autor: abaszka »

Witam,

Mam do przygotowania temat i projekt pracy licencjackiej. Po głowie chodzi mi temat "Chude jest trendy" - wpływ modnych diet i ośrodków odchudzających na współczesnego Polaka.
Co o tym sądzicie? Chciałabym pod to podciągnąć wątek 'moda' w socjologii, trochę o stylu życia, może z socjologii ciała coś albo konsumpcjonizmu? Badania ankietowe przeprowadzone wśród wczasowiczów na wczasach odchudzających a także losowo wybranych osób, które mają za sobą lub są w trakcie odchudzania. Szukam teraz literatury w celu zorientowania się czy coś znajdę konkretnego na ten temat.

Będę wdzięczna za rady :) Dziękuję!
Awatar użytkownika
justynaz
**

Post autor: justynaz »

Temat bardzo ciekawy, ja dalej zastanawiam sie o czym chcialabym pisac prace licencjacka wiec moze zainspiruje sie Twoim pomyslem ;)

Tutaj napewno zagadnienia z antropologii ciała i coś odnośnie mody i konsumpcji

Ja bym to moze zawezila tylko do diet? Bo wczasy odchudzajace to moim zdaniem troche cos innego juz i moga byc np dla osob chorobowo otylych a z diet np dukana czesto korzystaja ludzie ktorzy chca schudnac np 2-3 kilogramy. Moglabys zrobic wtedy wywiady z osobami korzystajacymi z tych diet.jest np serwis Vitalia, gdzie mozna wykupic indywidualnie ulozona dla siebie diete, dziewczyny pisza tam pamietniki odchudzania, dyskutuja o dietach na forum

Powodzenia i jakby co to pytaj, moze cos jeszcze przyjdzie mi do glowy :)
Awatar użytkownika
justynaz
**

Post autor: justynaz »

Chodzilo mi o prace magisterska :)
Awatar użytkownika
abaszka
**

podnoszę temat.. może macie jakieś propozycje co do bibliografii - książek, artykułów?
Jozek

Post autor: Jozek »

Chudn±æ trzeba dla zdrowia albo jak to zdrowie siê posypie od nadmiernej masy cia³a!
Awatar użytkownika
abaszka
**

ale można też patrzeć na to w ujęciu wszechobecnego konsumpcjonizmu, pracodawcy często są nastawieni na szczupłe, piękne osoby, niestety są w naszym życiu obecne różne wyznaczniki ciała...
Jozek

Na nadwagê i oty³o¶æ jest renta, a kiedy¶ do woja nie brali jak siê za du¿o kg mia³o czy ¿ylaki! WKU od MON bezsilne by³o i ich pseudo-komisja poborowa! :grin:
Awatar użytkownika
abaszka
**

po co Ty się wtrącasz jak nie masz nic interesującego do powiedzenia w temacie????
Jozek

abaszka pisze:po co Ty siê wtr±casz jak nie masz nic interesuj±cego do powiedzenia w temacie????
Bo lubiê! :grin:
ODPOWIEDZ