zmienne,wartości pytanie
Moderator: FrancisBegbie
zmienne,wartości pytanie
moja hipoteza to : Mobbing w gimnazjum w Krakowie występuje najczęściej w relacji uczeń-uczeń.
jakie będą zmienne, jakie wartości?
jakie będą zmienne, jakie wartości?
Hipoteza możliwe, że dobra... Nie znam się na hipotezach. Napiszę tylko krótki komentarz, który być może Ciebie zainspiruje.
Mobbing (w znaczeniu zastraszanie) w relacji dziecko - dziecko, to częste zjawisko. Dzieci (w przeciwieństwie do dorosłych) nie wiedzą, co jest dobre a co złe. Dziecko nie powie o swoich problemach dorosłym, bo często nie wie, jak ma reagować. Dlatego zadaniem dorosłego jest reagować, czuwać, by dziecko umiało powiedzieć o swoich problemach. Z tego powodu w gimnazjach zatrudniono pedagogów. Czy ich zatrudnienie daje jakieś efekty które pozwoliłyby uznać, że zatrudnienie pedagogów było dobrym posunięciem?
Ja na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć, nie mam kontaktu z gimnazjami od 6 lat.
Mobbing (w znaczeniu zastraszanie) w relacji dziecko - dziecko, to częste zjawisko. Dzieci (w przeciwieństwie do dorosłych) nie wiedzą, co jest dobre a co złe. Dziecko nie powie o swoich problemach dorosłym, bo często nie wie, jak ma reagować. Dlatego zadaniem dorosłego jest reagować, czuwać, by dziecko umiało powiedzieć o swoich problemach. Z tego powodu w gimnazjach zatrudniono pedagogów. Czy ich zatrudnienie daje jakieś efekty które pozwoliłyby uznać, że zatrudnienie pedagogów było dobrym posunięciem?
Ja na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć, nie mam kontaktu z gimnazjami od 6 lat.
Proponuję zacząć od google, potem skontaktować się z organizacjami, które mogą mieć takie dane (np. Uniwersytet Gdański prowadził badania nad mobbingiem szkołach), a równocześnie sięgnąć do publikacji na ten temat:
1. Karl E. Dembach; "Mobbing w szkole", Gdańskie Wydaw. Psycholog, 2002
2. Joachim Rumpf; "Krzyczeć, bić, nauczyć", Gdańskie Wydaw. Psycholog, 2002
3. Gaila Kinga; "Umiejętności terapeutyczne nauczyciela", Gdańskie Wydaw. Psycholog, 2002
4. Katarzyna Tubylewicz; Mobbing w szkole - szkoła szwedzka, [w] Zwierciadło nr 9/1883, 2003, s.64
Kilka pozycji powyżej.
Pozdrawiam
Ritter
1. Karl E. Dembach; "Mobbing w szkole", Gdańskie Wydaw. Psycholog, 2002
2. Joachim Rumpf; "Krzyczeć, bić, nauczyć", Gdańskie Wydaw. Psycholog, 2002
3. Gaila Kinga; "Umiejętności terapeutyczne nauczyciela", Gdańskie Wydaw. Psycholog, 2002
4. Katarzyna Tubylewicz; Mobbing w szkole - szkoła szwedzka, [w] Zwierciadło nr 9/1883, 2003, s.64
Kilka pozycji powyżej.
Pozdrawiam
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Moderator - pomyślał Stirlitz.