socjalizacja odwrotna - pomysł na projekt badawczy

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anliss
**

socjalizacja odwrotna - pomysł na projekt badawczy

Post autor: anliss »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Na wortalu jestem nowa a już muszę Was prosić o pomoc:-)
Otóż, wielkimi krokami zbliża się moja "obrona" a ja mam problem ze sprecyzowaniem tematu pracy. Najpierw, jako zaliczenie przedostatniego semestru, muszę przygotować projekt badawczy dla mojej promotorki. Termin obrony mam na styczeń a ona już chce w czerwcu dwa rozdziały mojej pracy! Ale do czego zmierzam...
Chciałabym pisać o zagadnieniu socjalizacji odwróconej. Promotorka tematem jest zachwycona ale mam też świadomość, że trudno mi będzie znaleźć literaturę. Tak naprawdę nie wiem jakie postawić sobie pytanie badawcze? Chciałabym pisać hmmm... np. czy proces socjalizacji odwróconej wpływa na więzi rodzic - dziecko? Ankietę chciałabym wręczyć zarówno rodzicowi jak i nastolatkowi. Zrobiłabym to w moim dawnym LO na jednej z lekcji (wierzę, że dyrektor szkoły się zgodzi), natomiast informacje od rodziców uzyskałabym podczas wywiadówki. Wszystko jest do zrobienia ale mimo wszystko pomóżcie w sprecyzowaniu tematu pracy/projektu i podsuńcie może kilka pomysłów.
Za wszelkie informacje będę niezmiernie wdzięczna.
Pozdrawiam,
anliss
socjopat

Post autor: socjopat »

w pierwszej chwili przychodzi mi go głowy jeden pomysł a mianowicie wpływ jaki wywierają więzi rodzinne na tą socjalizację, tzn. na ile więzi wpływają na skłonność młodych do poświęcania czasu na "naukę" dorosłym. Założyć można np. że, w rodzinach w których sa silniejsze więzi, młodzi będą bardziej skłonni do jakiejś tam pomocy do poswiecania czasu, do cierpliwości itd, niż w tych domach w których te więzi sa słabe. W takim wypadku "starsze pokolenie" będzie częściej się uczyć od bliskich z młodszego pokolenia, a może nie od krewnych i czy coś wpływa jednak na coś czy nie koniecznie.
Można badac wiele aspektów, przeciez z nowymi technologiami (komputetr, internet, np bankowość elektroniczna, ot obsługa sprzętów) Nie skupiałbym się tylko na rodzicach w tym przypadku, wiem że łatwiej jest badać dzieci i rodziców ale przecież badając np 15 latka, którego rodzice są po 30stce lub pod 40stkę trudniej zauważyć takie zjawisko jak SO a niżeli w przypadku dziadków tych 15 latków, musisz przemyśleć o jakie zjawiska ci konkretnie chodzi, ewentualnie przeprowadzić już teraz jakieś ankietki i niech ci sama młodzież powie w czym najczęściej pomagaja rodzicom, dziadkom, o jaką pomoc (naukę) się do nich zwracają.
O literaturę nie ma się co bać, przecież o socjalizacji jest tego od groma.

ps: jestem przed pierwszą kawą wiec bredzę :cool:
Awatar użytkownika
anliss
**

Post autor: anliss »

Dziekuję Ci bardzo za sugestie. Kazda drobna podpowiedz będzie dla mnie na wagę złota. Jakby ktoś jeszcze podłapał temat to zapraszam.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ