Kultura osobista w środkach miejskiego transportu

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
evcius
**

Post autor: evcius »

Witam wszystkich. Zalogowałam się na tym forum bo potrzebuję pomocy.
Wybrałam sobie następujący temat na przedmiot PIRPB:

na przykładzie autobusu nr 840 relacji Gliwice – Katowice.

Moim problemem jest to, że nie bardzo wiem jak zabrac się za część teoretyczną, tak aby brzmiała fachowo, oraz do jakich teorii socjologicznych mam się odnieść. Może komuś z Was się coś nasuwa?

Skrótowo rzecz biorąc w moim projekcie chcę zająć się kulturą osobistą pasażerów podczas podróży, łopatologicznie rzecz biorąc czy ludzie ustępują miejsca starszym, czy uważają ze powinno się to robić itd.

Może macie jakieś ciekawsze spojrzenie na taki temat?

Pomóżcie
Awatar użytkownika
evcius
**

Pomóżcie :(
Awatar użytkownika
Shingao

Post autor: Shingao »

Nie poprzestawaj tylko na seniorach. Uwzględnij też rodziców z małymi dziećmi w wózkach dziecięcych i niepełnosprawnych np. poruszających się na wózkach inwalidzkich.

Obowiązkiem kierowcy jest wyjść i rozłożyć rampę aby osoba na wózku mogła wjechać (o ile taka rozkładana rampa jest). Jednak to trochę trwa i inni pasażerowie mogą się denerwować, że dojadą o parę sekund później. W nowszych autobusach jest wyznaczone miejsce na wózek inwalidzki. Jednak gdy jest tłok to ciężko tam dojechać. Trzeba prosić pasażerów o zejście z drogi. Aktorzy społeczni podejmują takie działania, które maksymalizują ich korzyści i minimalizują koszty (tak w skrócie). Ludzie kierują się własnym interesem, co ich obchodzi że jakiś inwalida chce wsiąść.

Ponadto nasuwa mi się tutaj kwestia pasażera na gapę w ramach teorii racjonalnego wyboru.
Awatar użytkownika
evcius
**

Nieskormnie powiem, że chyba wszystkie osoby wzięłam pod uwagę, poczawszy od ustępowania miejsca a kończyswszy na przetrzepaniu regulaminu obowiazującego w środkach transportu podanego na stronie kzk gopu (zawarłam nawet z pozoru mało smieszne rzeczy) z tym akurat nie było problemów.

Tabelkę ze wskaźnikami i zmiennymi zrobiłam, zmienne zalezne okreslone a zmienne niezalezne u mnie to: wiek, płec, wykształcenie i myślę że cel podróży (nie jestem tego pewna)

Przetrzepałam bibliotekę w poszukiwaniu czegokolwiek o kulturze osobistej, mało tego było w literaturze fachowej aczkolwiek znalazłam coś nie coś u Szczepańskiego(definicje).
Szperałam po książkach z socjologii wychowania i żadnej teorii socjologicznej dot. takiego aspektu kultury... no ale nie znam się na teorii tego działu może dlatego to taki problem dla mnie.

Poczytam o tej teorii racjonalnego wyboru, ktos ma jeszcze jakiś inne pomysły na teorie dotyczące kultury osobistej?
socjopat

Post autor: socjopat »

jak chcesz badać tych pasażerów, bo jeżeli obserwacja to przemyśl te zmienne:
zmienne niezalezne u mnie to: wiek, płec, wykształcenie i myślę że cel podróży (nie jestem tego pewna)
płeć proste, wiek w przybliżeniu można określić, ale pozostałe to już lipa, no chyba że masz ankiety to co innego :cool:

pytam, bo piszesz o konkretnym autobusie (trasie) a więc chyba będziesz badać jego pasażerów :idea:
Awatar użytkownika
evcius
**

Tak, zamierzam badać pasażerów autobusu (trasa jest dosyć długa, w sam raz na przeprowadzanie ankiety)

Nie chcę się rzucać na inna metodę, to moja pierwsza stycznośc z badaniami, aczkolwiek wydaje mi się, że ten sposób jest dobry w tej sytuacji.

Zastanawiam sie tylko nad doborem próby, zaznaczono mi, iż nie powinna być losowa(najlepiej zeby nie była) więc jestem trochę w kropce.
Awatar użytkownika
evcius
**

Zapomniałam wspomnieć że to jest tylko projekt, mam skonstruować cały proces badawczy do narzędzia badawczego, bez przeprowadzania badan, ale nieukrywam ze ten temat jest dośc niebanalny i chcialabym ta swoją pracę potem przenieść na licencjat :)
Ale z tym to nie wiem jak będzie, dopiero 4 sesja przedemną :)
socjopat

Post autor: socjopat »

bardzo podobny temat pracy magisterskiej był realizowany na studiach kulturoznawczych na UŚ (dwa lata temu bodaj o tym czytałem w prasie lokalnej) o zachowaniach w komunikacji, dziewczyna, o ile pamiętam badała zachowania pasażerów linii 850 (też KZKGOP).
Popytaj, poszukaj :cool:
Awatar użytkownika
evcius
**

Takie prace są gdziekolwiek dostepne?
Chetnie bym się powzorowała na kimś, nie przypuszczałam że ktoś wcześniej na to wpdł, ciężko sie szuka takich rzeczy :)
Super, dziękuje za takie informacje! Bardzo mi pomogłeś :)
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Nie pamiętam już co tam było, raport pisałem kilka lat temu, ale może Ci się przyda

http://www.parp.gov.pl/index/more/15130
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
evcius
**

Bardzo ciekawy projekt, zapisałam na dysku i wnikliwie go przeję :)
Awatar użytkownika
evcius
**

No i lipa nie potrafię znaleźć tych badań, i dalej nie wiem w jakim kontekscie teorii socjologicznych to ująć ;/
ODPOWIEDZ