Działalność społeczna zakonów i klasztorów
Moderator: FrancisBegbie
Działalność społeczna zakonów i klasztorów
Witam wszystkich. Jestem na drugim roku socjologii i tym samym na etapie wyboru tematu na prace licencjacką. Zdecydowałam się na badanie społeczności zakonnej i klasztornej w Szczecinie. Ale nie jestem pewna co tak naprawdę chcę badać... Co myślicie właśnie o tej tematyce, czy może możecie mi coś doradzić w tej kwestii, byłabym bardzo wdzięczna ;]
Witaj,
Ciekwaie zabrzmiała Twoja propozycja, nie mniej jednak skala wydaje się problemem wtórnym..Chcesz badać zakonnice/ów czy odbiór ich działań społecznych przez społeczeństwo? Osobiście nie przepadam za stosowaniem pojecia "świadomość" akurat w socjologii, ale skoro tak wybrałaś musisz sobie zdawać sprawę że samo pojęcie jest uzależnione od wielu czynników od socjalizacji poprzez późniejsze relacje po jakieś bliżej nie określone osobiste predykcje jednostek, chociaż zawsze temat można można potraktować "płytko" - wszytsko w rękach promotora
Ciekwaie zabrzmiała Twoja propozycja, nie mniej jednak skala wydaje się problemem wtórnym..Chcesz badać zakonnice/ów czy odbiór ich działań społecznych przez społeczeństwo? Osobiście nie przepadam za stosowaniem pojecia "świadomość" akurat w socjologii, ale skoro tak wybrałaś musisz sobie zdawać sprawę że samo pojęcie jest uzależnione od wielu czynników od socjalizacji poprzez późniejsze relacje po jakieś bliżej nie określone osobiste predykcje jednostek, chociaż zawsze temat można można potraktować "płytko" - wszytsko w rękach promotora
Dzięki za pomoc... Mi też właśnie nie do końca się ta "świadomość" podobała... Słowo percepcja brzmi zdecydowanie lepiej... Serdecznie dziękuję ;]
Mimo wszystko... Jak ma wyglądać badanie... Jak zbadać ową percepcje... Stworzyć jakąś skale... Jak to zbadać? Co zastosować?
Z góry dzięki za wszelkie propozycje ;]
Mimo wszystko... Jak ma wyglądać badanie... Jak zbadać ową percepcje... Stworzyć jakąś skale... Jak to zbadać? Co zastosować?
Z góry dzięki za wszelkie propozycje ;]
Czy do tego badania powinnam przeprowadzić wywiady swobodne, czy też jakąś technikę badawczą? Bo jakoś nic innego adekwatnego nie przychodzi mi do głowy...
A co z problemem głównym? Czy może on brzmieć np "jakie czynniki wpływają na różnice w poziomie percepcji osób takich to a takich na temat działalności społecznej klasztorów i zakonów" czy może warto skupić się na czymś innym... ktoś ma jakikolwiek pomysł?
A co z problemem głównym? Czy może on brzmieć np "jakie czynniki wpływają na różnice w poziomie percepcji osób takich to a takich na temat działalności społecznej klasztorów i zakonów" czy może warto skupić się na czymś innym... ktoś ma jakikolwiek pomysł?
Czyli pytać np: co sądzisz o działalności społecznej klasztorów, czy ta działalność w określonej sferze jest dla Ciebie widoczna, przydatna i inne tego typu kwestie?
Jeśli tak to jak najtrafniej nazwać problem badawczy, aby zastosować tego typu badania? Bo wydaje mi się że ten poprzednio zaproponowany przeze mnie nie będzie do końca trafny tudzież adekwatny...
Jeśli tak to jak najtrafniej nazwać problem badawczy, aby zastosować tego typu badania? Bo wydaje mi się że ten poprzednio zaproponowany przeze mnie nie będzie do końca trafny tudzież adekwatny...
Gdyż zależy mi trochę na czasie, a pomyślałam, że możliwe jest, że ktoś kto interesuje się socjologią religii i wie dużo na jej temat nie koniecznie musi czytać wszystkie posty na temat pomocy... Jeśli to komuś przeszkadza, przepraszam, mogę usunąć tamten temat...
Serio uważasz, że piętno będzie adekwatne do mojego tematu? w jakim sensie?
Serio uważasz, że piętno będzie adekwatne do mojego tematu? w jakim sensie?