obraz ekospołeczeństwa

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
frugo
**

obraz ekospołeczeństwa

Post autor: frugo »

Serwus drodzy socjolodzy ;]
Przystępuje właśnie do pisania pracy dyplomowej
Chciałabym aby dotyczyła tematyki która mnie interesuje- czyli ekologii, świadomości ekologicznej oraz związanej z tym reklamy społecznej. Dodatkowo pragnę aby praca nie opierała się na badaniach ilościowych a niestety tylko w takich mam doświadczenie. jednak wierze, ze teraz jest ten czas by takowe doświadczenie zdobyć. I tu moja prośba do Was:
1)czy uważacie, że taka koncepcja badań jest możliwa? ->stworzenie "mozaikowego" obrazu społeczeństwa na podstawie
-analizy treści rozporządzeń i innych aktów prawnych dotyczących ekologii np
PROGRAM OCHRONY ŚRODOWISKA DLA MIASTA KRAKOWA (bo na tym mieście chciałabym się skupić)
-analizy treści reklam i kampanii społecznych prowadzonych ostatnio w Krakowie
- socjologii wizualnej a konkretnie przedstawieniu za pomocą fotografii skandalicznego wyglądu jednego z krakowskich osiedli..co byłoby swego rozdzaju opozycją wobec tego co stara się osiągnąć RADA MIASTA i twórcy kampanii społecznych....
-obserwacja? fotografia (sama nie wiem) tworzenia z ekologii produktu marketingowego- papierowe i lnianie torby, ekologiczne opakowania, działy z eko- i bio- żywnością itp.
2)na jakiej teorii można by oprzeć analizę zebranych danych, myślałam o teorii społeczeństwa ryzyka Becka albo o refleksyjności Giddensa
Ogólnie będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie, i proszę bądźcie wyrozumiali... :)
mac77

Post autor: mac77 »

Cześć,
Przeczytałem Twojego wielowątkowego posta...Jak miałby brzmieć temat Twojej pracy?
Awatar użytkownika
frugo
**

Rzeczywiście zapomniałam o temacie. Z nim też mam problem Ciężko mi sformułować coś w czym będzie się zawierało to co wyżej opisałam
myślałam o czymś w stylu:
- Reklama społeczna jako próba kreacji ekospołeczeństwa
- Miejsce reklamy społecznej w procesie formowania się ekospołeczeństwa
- Wielowymiarowy obraz społeczeństwa w kontekście ekologii i ochrony środowiska
mac77

Praca może się udać :) ale moim zdaniem:
- nie stworzysz "mozaikowego obrazu społeczeństwa" poprzez relacje :
rozporządzenia kontra "życie" , conajwyżej pokażesz to co wiedzą wszyscy..
- realnie patrząc temat nr 2 wydaje mi się tematem do zrobienia, zobaczysz czy reklama społeczna kreuje postawy, dopełnia czy też nie ma znaczenia.
- i na Becku jak najbardziej bym oparł :cool:
Awatar użytkownika
frugo
**

cieszy mnie wizja rezygnacji z "babrania się" w ustawach :)
jednak zupełnie nie mam pomysłu na metodę badawczą która pozwoliłaby mi na poznanie relacji między reklamami społecznymi a postawami.
dlatego jeszcze chwile tu pomarudzę :P
mac77

1. Zastąpiłbym pojęcie reklamy, kampanią
2. Skoro mają być to badania jakościowe to raczej obserwacja coś da, więc jak wizyta w galeriach i marketach bo sposób konsumpcji ma największy wpływ na środowisko
3. Skoro galerie i markety to zawęziłbym temat precyzując miejsce- wydaje mi się że ciężko będzie Ci zbadać postawy wobec bilbordu znajdująceggo się na ulicy dotyczący dowolnej akcji społecznej. Czy ktoś go zauważył? Czy go rozumie? Czy się z nim zgadza? jak nic badania ilościowe...
Chociaż pewnie można inaczej
:cool:
ODPOWIEDZ