Analiza Danych Wtórnych problem!
Moderator: FrancisBegbie
Analiza Danych Wtórnych problem!
Hello, witam wszystkich forumowiczów, piszę bo mam problem, mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Otóż mam problem z analizą danych wtórnych, nie wiem od czego zacząć i jak się zabrać za analizę danych zastanych. Mam zamiar korzystać z wyników sondażowych dotyczących polityki, preferencji itd. oraz z oficjalnych wyników komisji wyborczych. Nigdy nie analizowałem danych metodą danych wtórnych i nie wiem jak się zabrac za analize i pisanie raportu z analizy? Czy mam oprzeć wyniki do jakich doszedłem i na jakich będe pracował na kontekstach mojego problemu badawczego i problemów jakich dotyczy moja praca, czyli preferencji politycznych? Proszę o pomoc.
Pracę z danymi wtórnymi zaczyna się od stworzenia "archiwum" do którego ściągasz wszelkie dane, które wydają Ci się przydatne. Potem następuje "pierwsze czytanie" w czasie którego robisz notatki i odrzucasz materiały zbędne. Przy "drugim czytaniu" zaczynasz kodować zebrane materiały. Mając zakodowane materiały możesz pisać raport.
Szczegóły: Tim Rapley, 2010.
Szczegóły: Tim Rapley, 2010.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Ritter dziękuję za podpowiedź, po prostu robie to pierwszy raz, nie mam bladego pojęcia czy analiza takich danych ma polegać na jakiś skomplikowanych czynnościach czy po prostu przeglądam dane czytam je kilkakrotnie i staram się wyciągnąć coś z nich wartego uwagi. Oczywiście dziękuję jeszcze raz, jestem na etapie takim, mam wymyślone problemy badawcze, powiedzmy ze dwa konkretne i do każdego po 2-3 pytania badawcze. Analizować będe 10 lat na scenie politycznej, na kogo głosowali ludzie, na jaką partię. Zebrałem zatem dane z centrów badań opinii publicznej plus oficjalne wyniki wyborów. Po prostu mam kłopot co dalej
jeden z problemów badawczych dotyczy systemu partyjnego tzn. jak się zmieniał jakie partie były na arenie polit., jakie powstawały a jakie znikały i jakie poparcie mieli. Drugi problem dotyczy samych obywateli, jakie były frekwencje na wyborach a jakie deklaracje pójscia na wybory. Analiza ta ma polegać na dochodzeniu już do jakiś wniosków, czy na razie omówieniu faktów jakie miały miejsce konkretnych sytuacji i wyborów obywateli, a w kolejnej częsci czyli w raporcie mam już dochodzić do wniosków i ewentualnie postawione pytania starać się zweryfkować z zastaną rzeczywistością ?Czy mógłbyś mi powiedzieć na czym konkretnie polegać ma kodowanie tych informacji które już wybiorę. Korzystam z tabelek i wyników przykładowo z TNS OBOP i mając jakieś dane które wybiore ze na SLD tyle głosowało w 2001, w daleczej częscie ze w 2004 tyle głosowąło. na czym miałoby polegać kodowanie takich danych?? dzięki jeszcze raz za pomoc, na pewno się przyda! pozdrawiam
zastanawiam się tak "nawiasem" czy politolog, socjolog lub psycholog, badał by tych 10 lat w ten sam sposób i brał pod uwagę te same zjawiska obok polityki, które miały miejsce w tym okresie w kraju (co się wydażyło, jak wyglądało bezrobocie i wzrost gospodarczy, jak wzrost wykształcenia osób w wieku wyborczym i inne zjawiska mogły mieć wpływ na preferencje wyborcze, ale to tak nawiasem 
nie wiem czy by badali ale myśle że nie jest to zły temat który obrazuje proces zmian preferencji politycznych obywateli naszego kraju ?! robie to pierwszy raz a człowiek uczy się na błędach więc w przyszłości może nie będę ruszał tego typu tematów. Jeśli wiesz może coś na temat kodowania i mółbyś mi podpoweidzieć o co chodzi to bede wdzieczny. Korzystam z raportów i danych centrów badawczych i oficjalnych wynikkow wyborów, posegregowałem te dane i nie mam pojecia co dalej, co z tym kodowaniem i co jeszcze trzeba zrobić przed raportem i dojsciem do wniosków...
Dzięki Ritter, postaram się nie rozwlekać tej analizy, słuchaj, a mógłbyś coś więcej napisać na temat kodowania?! będę wdzięczny. na czym miałoby polegać kodowanie danych z wyborów obywateli, w sensie konkretnych liczb procentowych jak wskazują poparcie dla danych partii, danych jaka była frekwencja na wyborach, procentowych deklaracji ze pójdzie się na wybory?
PYTANIE !?
Proszę o pomoc, co powinno się znaleźć w raporcie ANALIZY DANYCH WTÓRNYCH oprócz oczywistej weryfikacji postawionych problemów badawczych ?????