Oberwacja terenowa

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamcios
**

Oberwacja terenowa

Post autor: Kamcios »

Witam :) . Mam do zrobienia obserwację terenową, i potrzebuje wskazówek jak się do tego zabrać. Mam oczywiście podane poszczególne etapy tworzenia, lecz nie za bardzo wiem jak się za to zabrać wszystko. Taka obserwacja ma wyglądać jak opowiadanie ?? czyli np.

Obserwację zacząłem o godz.... i trwała ona do .... Odbyła się ona w sklepie ,,...'' i miała na celu obserwowanie prace ludzi w sklepie oraz ich kontakt z klientami.

I teraz mam zacząć opisywać dokładnie wszystko ?? Czyli nie wiem... Pani w zielonej kurtce kupiła mleko i coś tam, nagle przy samej kasie przypomniała sobie o czymś i poszła po dany produkt itp ??

Dla mnie to trochę śmieszne wszystko, bo nie wiem jaki ma być wniosek z takiej obserwacji i po co to komu w ogóle ale nie dobra :D.
socjopat

Post autor: socjopat »

obserwacja terenowa aby dała radość badaczowi to może pod sklepem monopolowym (o godzinie 6 rano) albo pod lokalnym PUBem w nędznej dzielnicy w temacie kultura picia w dzielnicy XXX :twisted:

u mnie pod szkołą jest taka knajpa z tradycjami do której w każdą niedzielę idą panowie w czasie gdy panie idą na mszę do kościoła obok, Panie wracając z kościoła zabierają ze soba mężów w drogę powrotną do domu, na obiad znaczy się i popatrz "formy spedzania czasu wolnego", taki czas na relaks, panie się pomodlą panowie wypiją piwko, dwa lub trzy i wszyscy są szczęśliwi, co mszę knajpa się zapełnia a po godzinie pustoszeje i tak do godziny bodaj 18stej :wink:
Awatar użytkownika
Kamcios
**

Hehe dobre :D. Ale taka obserwacja ma być bardzo szczegółowa ?? w sensie mam opisywać też w co ci ludzie są ubrani ??
socjopat

ja bym się ograniczył do tego, ile piwek obalili, np. w drodze do pracy, albo w knajpie np ile piwek wypili w podziale na tych w towarzystwie i tych pijących w samotności, zapewne jak przyszedł sam to wypije jedno piwko albo setkę i wyjdzie z pubu, albo i nie :twisted:

oczywiście to zależeć bedzie od tego co chcesz badać, nie mam doświadzcenia zadnego w tej kwestii, ale np jak myslę o takich badaniach - wspominałeś o zakupach w sklepie, to oczywiście to kto coś kupuje może zależeć od płci, towarzystwa, wyglądu przez wzgląd na status materialny. Zakupy szybki w drodze z pracy do domu, czy snucie sie po sklepie w poszukiwaniu nie wiadomo czego co zależeć bedzie zapewne od pory dnia, nawet muzyka w sklepie jest inna o określonej porze, czasem sprzyja "snuciu" się a jak jest "szczyt" to raczej puszczają szybką muzykę by szybko kupić co kupić i spierniczać ze sklepu bo następni czekają w kolejce :twisted:
Ostatnio zmieniony pt mar 18, 2011 2:58 pm przez socjopat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamcios
**

Ja wziąłem sobie za obserwacje bibliotekę :D. Jak długie to musi być ?? Wyśle ci na PW, bo coś zacząłem pisać ^^ mógłbyś zobaczyć czy to jest w miarę ok ?? :D. Nasz wykładowca kazał pisać wszystko, no ale przecież lol nie będę pisał ,,Bibliotekarka zjadła jabłko'' :lol: :lol:
socjopat

skoro kazał wszystko to pisz wszystko :)
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

obserwacja jest zawsze wstępną fazą badań, potem przychodzi czas na eksperyment. Tak więc nie tyle wszystko, ale konkretne zachowania. Nie pisz o tym co się znajduje w bibliotece, ale jak się ludzie zachowują. Co jest specyficznego w ich zachowaniu? Czy dostrzegasz coś poza tym, że przeglądają książki i je czytają? A jeżeli nie to może w tym zachowaniu jest coś takiego co cię porusza, a nad czym w przyszłości chciałabyś się pokłonić. Pamiętaj prace zadawane na studiach są w jakimś celu, najlepiej pisać je tak aby uczyły cię pracy badawczej. Trzymaj się raz obranego problemu. Chcesz się zastanawiać nad zachowaniami ludzi w czasie nauczania? Poświęć pracę na to co naprawdę lubisz robić sama. Lubisz grać na fliperach? Obserwuj zachowania ludzi grających na fliperach. Lubisz spotykać się ze znajomymi na kawie? Obserwuj ludzi na spotkaniach na kawie (choć to może być kosztowne).

Jeżeli o mnie chodzi to sam kiedyś za miejsce obserwacji wybrałem bibliotekę i potem zmieniłem na przystanek autobusowy, bo tam się więcej dzieje :lol:
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

jeżeli chodzi o jedzenie w bibliotece to to jest świetny problem. Możesz na przykład zainicjować sytuację..."palenie" e-papierosa, badać reakcje ludzi? Obserwacja może być przecież uczestnicząca...
Awatar użytkownika
Kamcios
**

Wiem można różne rzeczy obserwować, ale chciałbym jakiś przykład zobaczyć jak to dokładnie wygląda takie opisywanie.
ODPOWIEDZ