konsultacja w sprawie pracy licencjackiej

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zalef23
**

konsultacja w sprawie pracy licencjackiej

Post autor: zalef23 »

Witam!!! Jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej, której głównym zadaniem jest porównanie pierwotnych ideałów subkultury punk z obecnymi. Tym co muszę zbadać jest obecna postawa punków co do zastanej rzeczywistości. Wiem, że należy ją odpowiednio podzielić na konkretne jej aspekty np. Kultura, Polityka itd.. Każdy aspekt ma swoje specyficzne elementy np. Instytucje rządowe, instytucje powszechnego kształcenia itd.. Moje przemyślenia na tym etapie się zatrzymują. Mianowicie zastanawia mnie czy pytać najpierw respondentów o ocenę każdego z nich z osobna, co później będzie moimi wskaźnikami czy wytyczyć po jakimś przykładowym wskaźniku dla każdego nazwijmy to "podelementu", a następnie ułożyć na tej podstawie ankietę ?
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

witam,

myślę, że słusznie będzie jak zoperacjonalizujesz problem przed badaniami i w ankiecie oprócz otwartych pytań znajdą się także zamknięte. Ten podział, który proponujesz - na systemy polityczny, ekonomiczny itd. jest dobry tylko nie zagłębiaj się za bardzo w szczegóły i uważaj, punki to w dużej mierze anarchiści a my :twisted: się nie grupujemy z zasady.
Awatar użytkownika
zalef23
**

Post autor: zalef23 »

Więc czy przykładowo dobór wskaźników będzie wyglądał tak :

Sfera otaczającej rzeczywistości - Kultura ------> element kultury : środki masowgo przekazu -----> przykładowy wskaźnik : znaczne ograniczenie poświęcanego czasu dla telewizji, radia itd. ???

Przy tak przyjętym rozumowaniu opieram się na danych zastanych, które mówią, że "pierwotni" punkowie nie ufali otaczajacym ich medią co jest podstawą dla porównania z obecnymi - to oczywiście tak po krótce jednak mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi. :)
ODPOWIEDZ