Praca licencjacka na temat FACEBOOKA co o tym myślicie?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
noche_negra
**

Praca licencjacka na temat FACEBOOKA co o tym myślicie?

Post autor: noche_negra »

Witam,

Z tematem kombinowałam długo. Nie mogłam się zdecydować, aż do czasu kiedy kupiłam magazyn FOCUS a w nim był świetny artykuł na temat FACEBOOKA i poczułam że to jest to :) !

Domyślam się że na temat tego portalu nie będzie wiele książek więc mój temat brzmi tak -

"Serwisy społecznościowe ich wpływ na zmianę generacji na przykładach fenomenu Facebooka."

Moja promotorka za mną chyba nie przepada i nie chętnie odpowiada na moje dociekliwe pytania więc naprawdę liczę na wasze posty :)
Nie mam zamiaru kupować pracy licencjackiej. Mam zapał uporać się z nią. Jednak liczę na wasze komentarze i mam nadzieje, że będą one pomocne :)
Awatar użytkownika
Shingao

Post autor: Shingao »

Jaką/którą generację masz na myśli?

Jeśli chodzi o literaturę to nie ma z tym problemu. Jak na pracę licencjacką to jest naprawdę sporo książek i artykułów. Polecam artykuły prasowe:
-Janczewska M., "Sposób na miłość w czasach Facebooka"[w:] Magazyn Dziennika, 14-15.02.2009, str. 16-17
-Mistrzak M., Ziemacki J., Chorzy na Facebook [w:] Newsweek nr 18, 26 kwiecień 2010, str. 10, 11

oraz książki:
-"Psychologiczne konteksty internetu", Wydawnictwo WAM, Kraków 2009
W tym zbiorze tekstów ciekawy jest tekst Barani K., "Rola więzi online w życiu społecznym człowieka"
-Katarzyńska S., Ponichter M., Kiedy obraz jest łącznikiem - o interakcjach zawieszonych w sieci, [w:] Obrazy w sieci, Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2008
-Keen A., Kult amatora, Jak internet niszczy kulturę, Wydawnictwo Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2007
Awatar użytkownika
noche_negra
**

Post autor: noche_negra »

Dziękuje za materiały. Na pewno się przydadzą!

Która generacja? Rzeczywiście. Teraz wszystkie generacje korzystają z FB. Chciałam napisać o wpływie Facebooka na kontakty między ludzkie (FB rozrzedza emocje w znajomościach, zabija potrzebę widywania się i rozmawiania) kiedyś sieć kontaktów przeciętnego człowieka sięgała 100 osób teraz wydaje mi się znacznie większa. Gdy znajomy wyjeżdża na stałe nie brakuje go nam bo codziennie możemy mieć z tą osobą kontakt a dzięki tablicy, na której umieszcza się najprostsze szczegóły z życia dowiemy się, że pije właśnie herbatkę u Basi i dodaje zdjęcia z wczorajszego spaceru. Opisała bym kwitnący PR wszystkich gałęzi ekonomicznych a także osobisty czyli jak każdy tworzy swój profil czyli siebie. "Fenomen Facebooka nie polega tylko na nowej technologi lecz na nowej inżynierii społecznej" redaktor TIME
Marzeniem każdego socjologa jest trafne spostrzeżenie co do przyszłości i kończąc prace napisała bym, że Facebook to ogromny krok do stworzenia świata wirtualnego, ale równoległego realnego.

Chciałam napisać prace wyłącznie o Facebooku, było by łatwiej.
Jest tyle interesujących artykułów a brak książek na jego temat.
Stąd też serwisy społecznościowe w moim temacie.
A może jednak jest szansa? Shingao jak myślisz?
Jeśli nie jest to możliwe to będę musiała przystać na aspektach społecznych serwisów społecznych... na przykładach FB... a to już utrudnienie.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

FB rozrzedza emocje w znajomościach, zabija potrzebę widywania się i rozmawiania)
To samo mówi o tym, że musisz trochę jeszcze poczytać... artykułów NAUKOWYCH a nie POPularno naukowych.

PS: nie napalaj się tak, bo jeżeli nie chcesz napisać bzdur to temat nie jest taki lekki i przyjemny jak Ci się wydaje :)
Awatar użytkownika
Shingao

Liczba Dunbara

Post autor: Shingao »

@ noche_negra

1. Piszesz o liczbie 100 osób, natomiast wg brytyjskiego antropologa ewolucyjnego Robina Dunbar'a ilość autentycznych więzi, które jesteśmy w stanie podtrzymywać, także w cyberprzestrzeni poprzez serwisy społecznościowe, ogranicza się do 150 osób. Powołując się na niego P. Stasiak pisze:
"Do przetworzenia większej ilości kontaktów nasz mózg po prostu nie jest ewolucyjnie dostosowany. Choć pozyskiwanie znajomych na portalach społecznościowych jest niezmiernie proste (jeden klik), to po przekroczeniu liczby 150 głębia relacji dramatycznie spada."
Stasiak P., Nowe cyfrowe J@ [w:] Polityka nr 16 (2752), 17 kwietnia 2010, str. 37

Jeśli chcesz zgłębić więcej informacji o tzw Liczbie Dunbar'a to możesz zajżeć do jego książki:
"Ilu przyjaciół potrzebuje człowiek", Wydawnictwo Literackie
www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2136
Mam nadzieję, że FrancisBegbie nie przyczepi się, że książka ma charakter POPularnonaukowy.

2. FrancisBegbie ma po trochu rację. Na forum możesz, ale w tekście naukowym nie powinnaś używać takich sformułowań, że coś ZABIJA potrzebę widywania się.

@ FrancisBegbie
Temat nie jest taki lekki i przyjemny? Zależy kto za to się zabiera. Może noche_negra lepiej "czuje" tematykę związaną z serwisami społecznościowymi niż my.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Miałem na myśli, że nie jest taki przyjemny jakby się wydawać mogło, że po prostu napisanie pracy nt. tego co się potocznie mówi, że FaceBook to zło, szatan itd. to głupota... a wiele osób tak traktuje te media.. tylko tyle.
ODPOWIEDZ