wplyw reklam prasowych na ksztaltowanie stereotypow spoleczn

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
socjus3
*

wplyw reklam prasowych na ksztaltowanie stereotypow spoleczn

Post autor: socjus3 »

Czesc,
Wlasnie usiluje dokonczyc moja prace licencjacka, ktorej temat brzmi wplyw reklam prasowych na ksztaltowanie stereotypow spolecznych. problem polega na tym, ze brakuje mi literatury. Tutaj prosze Was o pomoc. Na temat reklam mozna znalezc tysiace ksiazek, ale juz np o manipulacji w reklamie prasowej to juz nielada wyczyn. Ukazywanie stereotypow w reklamie prasowej nie zpstalo chyba juz opisane w zadnej ksiazce :/
Bede baaardzo wdzieczna za podanie tuytulow, ktore mogly by ewentualnie wspomoc moja prace.
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Kilka przykładów starych reklam prasowych możesz zobaczyć tutaj:
KLIKNIJ WE MNIE

Nie lada wyczynem jest też dokonać manipulacji w reklamie prasowej

a tu masz literaturę na temat reklamy
KLIKNIJ

kurcze, ale z tym stereotypem w reklamie to ciężkie zadanie (bez straszenia)
socjopat

Post autor: socjopat »

pierwszy z brzegu stereotyp ksztaltowany przez reklamy to stereotyp płci, stereotyp wieku, wagi ciała, to apropo cielesnosci, nie wiem jakie badasz obszary, tych wymienionych znajdziesz najwięcej literatury dot. stereotypów, o wpływie reklamy szukaj w ksiażkach poświeconych wpływie mediów, teorie wpływu mediów itp, jest tego od groma i ciut :wink:
Awatar użytkownika
Shingao

Post autor: Shingao »

Być może ta książka trochę pomoże:
"Psychologia uprzedzeń" Todd D. Nelson, Gdańskie wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2003, m.in. str 62-63
socjopat

Post autor: socjopat »

Raczej nie pomoże, tam jest malutko w tym temacie, prędzej fragmenty dotyczace wyglądu w Macrae, Stangor "stereotypy i uprzedzenia" GWP, Gdańsk 1999
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Bralczyk, Język na sprzedaż
Albin, Reklama. Przekaz, odbiór, interpretacja
ODPOWIEDZ