wpływ bezrobocia na przemoc w rodzinie

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zala
**

wpływ bezrobocia na przemoc w rodzinie

Post autor: zala »

Witam

Piszę pracę licencjacką na temat "wpływ bezrobocia na przemoc w rodzinie" teorie mam juz za sobą został mi rozdział badawczy. Mam problem z pomysłem na przeprowadzenie badań, czy grupa badana ma się skłądac tylko z osób bezrobotnych czy z osób które doznały przemocy w rodzinie?. A moze zrobic zwykłą ankiete uliczną? Prosze o podpowiedzi !
Awatar użytkownika
Shingao

Post autor: Shingao »

"Czy bije Pan/Pani żonę/męża? I jak często?"
a) kilka razy dziennie
b) raz dziennie
c) raz w tygodniu
d) nie wiem, nie liczę
.....

Jeśli chodzi o badania to temat nie jest łatwy. Nawet jeśli ktoś jest sprawcą przemocy to czy się przyzna? A czy ofiara będzie chciała rozmawiać z obcą osobą, ankieterką? Problem jest drażliwy, nawet nie wiem czy ktoś Ciebie wpuści np. do Domu Samotnej Matki.

1. Może zbadaj jak to jest przedstawiane w mediach? Np. czy prasa wiąże zawsze bezrobocie z patologią?
2. Jakiś czas temu głośno było o projekcie ustawy zakazującej bicia dzieci. Może ktoś, zbadał kto zwykle jest za a kto przeciw możliwości bicia dzieci. Czy to się pokrywa z byciem na bezrobociu?
Przejrzyj archiwum CBOS i sprawdź czy zajmowali się przemocą:

http://www.cbos.pl/PL/publikacje/raporty_2011.php

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zala
**

no wlasnie promotor powiedzila mi ze mam to zbadac w swojej miejscowosci, myslalem ze zrobie ankiete wsród osób które doznaly przemocy w rodzinie i zbadam jaki wpływ na to mialo bezrobocie sytuacja materialna itp tu juz nie chodzi o to czy ktos mnie gdzis wpusci czy nie tylko o samą metodologię. czy z metodologicznego punktu widzenia tak przeprowadzone badania bedą ok? w ankiecie zawarl bym pytania typu: czy w pana/pani rodzinie jest osoba bezrobotna , jak ocenia pan/pani sytuacje materialną w swojej rodzinie? itp.. prosze o podpowiedzi czy to bedzie ok i o jakies dodatkowe pytania do ankiety
Awatar użytkownika
Shingao

1. Skoro masz już za sobą część teoretyczną, i przejrzałeś fachową literaturę, to napisz skrótowo jakie są główne przyczyny przemocy, i jak to się ma do bezrobocia. Może coś wtedy wymyślę z badaniami.

2. Może odezwij się do miejskiego/gminnego/powiatowego ośrodka pomocy społecznej i zadaj im pytania. Na pewne pytania muszą odpowiedzieć bo takie jest prawo (dostęp do informacji publicznej czy coś w tym stylu, na moje pytania odpowiedzieli :grin: ).
Zapytaj się ile osobom pomagają, ile z nich to ofiary przemocy itp.
Ale sprawa trudna bo z pomocy społecznej zazwyczaj korzystają ci biedniejsi. Przemoc obecna w bogatych rodzinach chyba już tak łatwo nie wychodzi na jaw.

3. Nie wiem jak sprawa wygląda z policją. Jak by Twoja komenda udostępniła jakieś statystyki, np ile mają zgłoszeń w sprawie różnych awantur i przemocy to było by całkiem nieźle :)
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Ankieta z doborem okolicznościowym w stosunku do mieszkańców miasta to dobry pomysł. W media bym się nie pchał...

Faktycznie, konstrukcja pytań do tego badania to kwestia problematyczna, poza tym muszą to być pytania wprost nie związane z zagadnieniem...

np: Jak Pan/i uważa, jakie są najczęstsze przyczyny przemocy w rodzinie?

I wtedy wychodzi na przykład jak duży wpływ ma bezrobocie na przemoc w rodzinie w porównaniu na przykład z alkoholizmem.

Myślę przy tym, że powinno się objąć ankietą wszystkie kategorie osób reprezentujące daną miejscowość.
Awatar użytkownika
zala
**

no włąsnie cięzka sprawa, chyba najłatwiej było by po prostu dac do wypelniena ankiete 100 wybranym losowo osobom. moje miasto jest male jakies 13000 miszkanców. wiec taki próba była by chyba dosyc miarodajna. i czy z metodologicznego punktu widzenia takie badanie na 100 losowo wybranych osobach na taki temat ma sens ?
Awatar użytkownika
zala
**

temat wydawał mi sie prosty az do tego momentu. jak dobrac grupę badanych osób?, jak dobrac pytania? żeby udowodnic czy bezrobocie ma lub nie ma wpływu na przemoc w rodzinie. ktos na forum moze juz pisal prace na ten temat, moze na temat alkoholizmu i jego wpływie na przemoc w rodzinie? to chyba podobne tematy
Awatar użytkownika
Shingao

Nie musisz tworzyć całkiem nowych pytań. Znajdź już zrealizowane badania. Wykorzystaj pytania z innych badań do swoich. Możesz wtedy porównać np polskie społeczeństwo uważa że przyczyną przemocy jest bezrobocie, ale mieszkańcy miejscowości X, w której zrealizujesz badania, uważają inaczej.

Poniżej odnośniki do badań OBOPu:

-O kampanii "Powstrzymać przemoc domową" [link nieaktualny]

-Opinie Polaków o przemocy w codziennym życiu [link nieaktualny]

-Jakie zachowania potępiamy? [link nieaktualny]
Awatar użytkownika
Shingao

Oczywiście jak korzystasz z "cudzych" pytań do własnego badania to powinieneś napisać, na czyich badaniach się opierasz, bo inaczej możesz być oskarżony o plagiat.
Awatar użytkownika
Shingao

Podaję jeszcze jeden odnośnik, tym razem do badań CBOSu:

Przemoc i konflikty w domu http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2009/K_035_09.PDF
Awatar użytkownika
zala
**

tylko widzisz hipotezą w mojej pracy jest to ze bezrobocie ma duzy wpływ na przemoc w rodzinie i w badaniach chciałbym to udowodnic
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

dobór próby w zasadzie powinien być dopasowany do problematyki badania. Oczywiście bardziej kłopotliwe jest dobranie próby losowej. W tym przypadku trzeba zapoznać się z całą procedurą doboru próby. Trochę trudna sprawa i jeżeli nie miałaś z tym wcześniej styczności to nie polecam. W tym przypadku wielkość próby nie ma znaczenia...to znaczy to nie ty ją subiektywnie ustalasz lecz procedura

Dobór nielosowy, inaczej nieprobabilistyczny to już prostsza sprawa. Polecam dobór okolicznościowy, tzn. wyjdź z ankietą na ulice albo zaangażuj ludzi przez internet.

Co do konstrukcji pytań, to postaraj się ułożyć pytania samodzielnie, natomiast potem porównaj. Pytania muszą odzwierciedlać problem badawczy, tak więc pytaj o to czego chcesz się dowiedzieć.
Awatar użytkownika
zala
**

no włąsnie pomyslalem tez o ankiecie internetowej. wrzuce ankiete na jakies forum ofiar przemocy domowej. wpsólną cecha calej badanej grupy bedzie to ze w wiekszym lub mniejszym stopniu mialy kontakt z przemocą w rodzinie, będzie to chyba dobór celowy jesli sie nie myle. czy lepiej po prostu zbadac przypadkowe osoby?
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

to będzie w pewnym sensie dobór celowy
Awatar użytkownika
zala
**

możecie mi jeszc pomóc w jednej sprawie? co będzie celem, hipotezą, problemem ,przedmiotem badan?
ODPOWIEDZ