Zmienne niezależne a wskaźniki

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trimurti
*

Zmienne niezależne a wskaźniki

Post autor: trimurti »

Witajcie.

Bardzo proszę o pomoc w stworzeniu metodologii badań do mojej pracy zaliczeniowej.

Główny problem badawczy dotyczy wpływu kampanii reklamowych Telewizji ABC na decyzje telewidzów o wyborze oglądanej stacji telewizyjnej.
Mam problem z zmiennymi niezależnymi i wskaźnikami.
Wśród zmiennych niezależnych wymieniłam m.in. Wykorzystanie przez Telewizję ABC różnych środków i nośników reklam, Występowanie w kampaniach reklamowych Telewizji ABC znanych osób, Dostępność informacji o nowościach Telewizji ABC w innych mediach.
Wśród wskaźników wymieniłam m.in. Oglądalność stacji ABC (w oparciu o gotowe badania) oraz dane z mojej ankiety, czyli: Znajomość przez telewidzów kampanii reklamowych Telewizji ABC, Ocena przez telewidzów kampanii reklamowych Telewizji ABC, Emocje wzbudzane u telewidzów przez spoty reklamowe Telewizji ABC i wiele innych.
Mój wykładowca mówi, że stworzone przeze mnie wskaźniki to zmienne niezależne...
Czy moglibyście podać mi w takim razie przykład zmiennej niezależnej i wskaźnika do tego tematu? Jeśli opinie telewidzów są zmienną niezależną to co jest wskaźnikiem?
Ewidentnie czegoś nie zrozumiałam... :(

Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Jeżeli, hipotetycznie rzecz ujmując, za zmienną niezależną bierzemy na przykład "Wykorzystanie przez Telewizję ABC różnych środków i nośników reklam" tak musimy dobrać do niej wskaźniki związane z tą zmienną. Innymi słowy co określa sposób wykorzystywania przez telewizję ABC różnych środków i nośników. Są to na pewno "alternatywne" środki i nośniki, czas i miejsce ich wykorzystywania, itp. Ja bym zawęził zmienną niezależną na przykład do nośnika i jako wskaźniki wymieniłbym kilka rodzajów nośników możliwych do wykorzystania w kampanii. Inną zmienną niezależną może być na przykład miejsce a także czas ich emisji. I tu także za wskaźniki wziąłbym jakieś alternatywne kategorie miejsca (miasto, wieś; dzielnica A, dzielnica B; radio, telewizja, gazeta) i czasu (długo-krótko).
ODPOWIEDZ