Kohabitacja w opinii studentów UWM

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JustynaJustyna
**

Kohabitacja w opinii studentów UWM

Post autor: JustynaJustyna »

Witam,

mój temat pracy licencjackiej brzmi: "Kohabitacja w opinii studentów UWM". Technika: ankieta oczywiście. Mam problem ze zdecydowaniem się jaki dobór próby byłby najwłaściwszy. Myślę, że płeć może poróżnić odpowiedzi. By próba była reprezentatywna muszę wziąc proporcjonalną liczbę kobiet i mężczyzn w stosunku do ogolnej liczby kobiet i mężczyzn z tej uczelni, dobrze rozumiem? Operatem losowania byłaby lista wszystkich studentów. Dobór losowy systematyczny? Chyba nie, bo nie mam gwarancji, że wylosuję reprezentatywną liczbę kobiet i mężczyzn. Może warstwowy, ale jak ich podzielić pod względem płci. Stworzyć jeden zbiór kobiet- studentek i drugi zbiór mężczyzn- studentów i potem losować z nich? Trochę mozolna praca chyba..I jeszcze jedno: jeśli chce badać tylko studentów studiów stacjonarnych, to czy mam to zawszeć w temacie pracy czy wystarczy, ze napiszę o tym w rozdziale dotyczącym metodologii?

Proszę o pomoc ;)
ODPOWIEDZ