praca magisterska dotycząca zjawiska hazardu

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kalfi
**

praca magisterska dotycząca zjawiska hazardu

Post autor: kalfi »

Witam,

Więc tak podczas pisania pracy magisterskie nastał zastój w moim działaniu.
Sytuacja wygląda tak, że uczepiłem się zjawiska hazardu.
Temat dosyć trudny jak na mnie, lecz jednak postanowiłem zmierzyć sie z wyzwaniem.
Moja Promotorka przyjęła mój pomysł no i zaczeła nakierunkowywać.
Kazała zacząć od pisania części teoretycznej, gdzie ujełem miedzy innymi kilka definicji hazardu w tym socjologiczną oraz definicje uzależnienia i konfrontacje czy hazard powinniśmy traktować jako uzależnienie. Następnie opis osoby uprawiającej hazard, fazy uzależnienia itp. Opisałem sytuacje prawną hazardu w Polsce pod kątem ustawy i zaznaczyłem jak Polacy odnoszą sie do hazardu opierając się na badaniach CBOSu.

To zostało zaakceptowane. Następnie Pani Profesor wytłumaczyłam mi,że temat pracy "wyjdzie" pod czas tworzenia metodologii...więc tak stwierdziłem, że moje badania będą obejmować świadomość Polaków odnośnie zjawiska hazardu. Chciałbym przeprowadzić badania, które wykazałby , czy są nastawieni negatywnie do tego zjawiska, czy też są też tacy, którzy go pochwalają, a zarazem być może są od niego uzależnieni.

Jednakże Trudność moja dotyczy właśnie sprecyzowania konkretnego tematu pracy...
Troszkę zmartwiła mnie obojetność mojej promotor w ziwązku z w/w wymienionym problemem... kazała mi kontynuować metodologie..ale bez konkretnego tematu określenie mojego celu badań jest utrudnione:P bo zmartwiam sie tym tematem proszę o pomoc
Jozek

Post autor: Jozek »

Hazard wp³ywy do bud¿etu dostarcza! Graj± z regu³y Ci co pieniedzy maj± za du¿o i nie wiedz± co z nimi robiæ ale zawsze chêci± jest zysk, a nie gra dla sportu, bo by siê gralo na zpalki ze znajomymi. Na³óg jest wtedy, gdy osoba zad³u¿a po¿yczaj±c pieniadze jak alkoholik na trunki czy narkoman na narkotyki (kradzie¿e te¿). Hazard to uzale¿nienie jak netoholizm, nikotynizm, kawoholizm lub uzale¿nienie od solarium, jedzenia, gier video (konsolowych, komputerowych, automatowych [coin up] oraz przegl±darkowych czy sieciowych, kosmetyków, zakupoholizm, kolekcjonowanie (ró¿ne hobby przeradzajace suiê w na³ogi ze skutkiem zagro¿enia zdrowia / ¿ycia rodzinnego / spo³ecznego. Od kaszy manny mo¿na siê uzale¿nic jak i nie popa¶c w na³óg heroinowy / kokainowy / amfetaminowy. Wszelakie diety lub ob¿arstwo. Nadmierne uprawianie sportu, a nawet zaprzestanie aktywno¶ci fizycznej czy jej minimalne dawkowanie. Je¶li jest potrzeba hazardu to ju¿ jest mowa o na³ogu. Wszelakie obstawianie meczy na kasê nie dla frajdy, a dla zysku . . . granie za wysokie sumy (ró¿ne kombinacje), a nie najni¿sze dla jaj czy z nudów.
ODPOWIEDZ