Wykluczenie cyfrowe na wsi- potrzebuję pomocy!

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
verka1989
**

Wykluczenie cyfrowe na wsi- potrzebuję pomocy!

Post autor: verka1989 »

Piszę pracę licencjacką o wykluczeniu cyfrowym na wsi. Dokładnie o poczuciu wykluczenia. Mam w związku z tym ogromną prośbę- czy ktoś mógłby mi sprawdzić wstępne cele badania? byłabym wdzięczna.

1. Główny cel:
- Wskazanie czynników przyczyniających się na wystąpienie poczucia wykluczenia cyfrowego

2. Cele dodatkowe:
- Określenie roli czynników takich jak wiek, miejsce zamieszkania, status społ.-ekonom. mających wpływ na kształtowanie się wykluczenia cyfrowego
- Określenie roli czynników takich jak wiek, miejsce zamieszkania, status społ.-ekonom. mających wpływ na kształtowanie się poczucia wykluczenia cyfrowego
- Określenie roli czynnika jakim są potrzeby korzystania z Internetu na kształtowanie się poczucia wykluczenia cyfrowego - (chodzi o to, że im większe potrzeby posiadania Internetu, tym gorzej znoszą jego brak, ale musiałoby z tego punktu wynikać, że oni nie mają faktycznie Internetu i czy w związku z potrzebą korzystania z niego, czują się wykluczeni bardziej niż ci, którzy nie czują takich potrzeb. Odpowiedź jest na pewno twierdząca, wtedy mogłabym przedstawić dlaczego nie realizują swoich potrzeb, tzn. czemu nie ubiegają się o ten Internet, a może ubiegają się, ale im to nie wychodzi i dlaczego ? (np. z powodu braku pieniędzy) Myśl chyba jest dobra, ale nie potrafię jej lepiej sformułować))

- Określenie przyczyn braku nowych technologii w gospodarstwach domowych
- Ukazanie grup szczególnie zagrożonych wykluczeniem cyfrowym i poczuciem bycia wykluczonym

czy ja w ogóle idę w dobrym kierunku? Doradzi ktoś? Bo nie wiem, czy bawić się w problemy badawcze.
Pozdrawiam.
Jozek

Post autor: Jozek »

Czasmi nie ma mo¿liwo¶ci technicznych by ³±cze/dostêp do sieci Internet uzyskaæ. Najgorzej jak czego¶ posmakujesz, a potem nie masz. Amkiety internetowej o wieku tych ludzi nie przeprowadzisz po prostu, bo siê nie da tego zrobiæ, gdy¿ do sieci dostêpu nie maj±. Ludzie, ktorzy z komputerami doczynienia nie mieli lub nie umieliby ich obs³u¿yæ to te¿ tutaj ma znaczenia. Duzo tutaj nie nabadasz. Wszelakie dane nie s± trafne i nawet wielka liczba posiadaj±cych dostêp do sieci nie oznacza, ¿e oni z tego internetu korzystaj± wedle potrzeb, umiejêtno¶ci i czy nawet ³±cze dla nich jest ca³kowiecie nieu¿yte, a sa w statystykach jako userzy jego.
ODPOWIEDZ