Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Jestem studentka niczym nie związaną z socjologią. Przyszło mi napisać esej. Chce by tematyką były - role/funkcje rodziny. Czy ktoś by mógł mi przybliżyć co bym mogła zawrzeć w tej pracy? Od czego zacząć? Czy w ogóle ten temat jest dobry na esej socjologiczny?
Temat fajny obszerny i dla każdego ja osobiście skupiłbym się na socjalizacji pierwotnej, temat przemyślany z racji wieku na własnej skórze
Jan Turowski "Socjologia małe struktury społeczne",
Florian Znaniecki "Socjologia wychowania",
Obydwie książki dostępne w necie w postaci pdf jak i w bibliotekach.
możesz też skupić się na "funkcji" rodziny w układzie społecznym.
Stąd też pytania:
1) Czy zanik komórki rodzinnej powoduje rozkład społeczeństwa?
2) Czy rodzina może być komórką powiązaną z korporacją kroczącą a nie z państwem?
Skoro nie masz nic wspólnego z socjologią to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie ta socjalizacja ( to taki proces w którym dzieci dowiadują się co jest ok a co nok w ich środowisku). Zdefiniujesz na początek rodzinę i jej rodzaje ze wspołczesnymi tendencjami feministycznymi.Potem socjalizacja. Na koniec przypuszczalne skutki, Twoje wnioski i po eseju:)
Chyba nie ma się co rozwodzić. W końcu nie samą socjologią człowiek żyje