aktywność studentów UŚ Katowice, UP Wrocław

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czarownica
**

aktywność studentów UŚ Katowice, UP Wrocław

Post autor: czarownica »

Witajcie! :)

Piszę (z małymi przerwami, ale juz baaardddzzzo dlugi czas) pracę mgr pt. AKTYWNOŚĆ SPOŁECZNO- KULTUROWA STUDENTÓW JAKO ŹRÓDŁO ICH ASPIRACJI ZAWODOWYCH. STUDIUM PORÓWNAWCZE NA PRZYKŁADZIE UNIWERSYTETU ŚLĄSKIEGO W KATOWICACH ORAZ UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU, czyli o tym jak aktywnie działamy na studiach, aby po ich zakończeniu przebić się przez tłum magistrów.

Aktualnie jestem już (!!!!) w fazie prawie finalnej- zbierania i analizy danych.
Mam prośbę do wszystkich osób studiujących na ww uczelniach!
Jeżeli macie chęci wypełnienia ankietki, podaję do niej link:

http://www.ankietka.pl/ankieta/47951/ak ... owych.html

Naprawdę byłabym wdzięczna, gdybyście mi pomogli w gromadzieniu wyników!:)
pozdrawiam!
ewka
Bóg stworzył człowieka, by ten zaraz zapytał go o cel wszystkiego. Na to bóg: <<A>>
Po czym pozostawił człowiekowi odszukanie celu..
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

do wszystkich :?:
Awatar użytkownika
czarownica
**

z zalozenia nie do wszystkich..
Bóg stworzył człowieka, by ten zaraz zapytał go o cel wszystkiego. Na to bóg: <<A>>
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
socjopat

Post autor: socjopat »

edytowałem trochę pierwszy post aby było wiadomo do kogo ta prośba :wink:
Tak sobie myślę, porównywanie takich kwestii w przypadku Wrocławia i Katowic nie będzie jednoznacznie możliwe, to tak jakby porównywać wieś i miasto i ja nie o tym, że Wrocław ma większe tradycje, większy wkład w kulturę no i wiekszy dostęp do różnorodnej kultury a nieżeli Katowice. Kataowice jeszcze nie tak dawno były wsią a rozwój i procesy miastotwórcze zapewniają przemysłowi. Nie bym miał wartościował kulturę czy też kultury. Z drugiej jednak strony inni z goła studenci będą typowi dla UŚ i dla UP, na przyrodniczym (zakładam, że to nowe oblicze Akademii Rolniczej) studiują zapewne w większości osoby z terenów wiejskich (chyba, że oceniam stereotypowo, ale takie mam odczucia, po moich dioświadczeniach studenckich na Akademii Rolniczej w Krakowie).

Ciekaw jestem wyników badania, chociaz jak widziałem wstępne wyniki ankiety to liche te badania będą, nie masz zupełnie wpływu na to, kto tą ankietę wypełnia a więc i obraz rzeczywistości będzie kiepski.
Ja ograniczył bym rozsyłanie linków ewentualnie do for uczelnianych tych uczelni i for uczelni na naszej klasie - to taka rada, bo inne miejsca w sieci tylko namieszają w wynikach badań. No chyba że na prawdziwym "obrazie" ci nie zależy i chcesz mieć tylko efekt w postaci limitu wypełnionych ankiet, nie ważne jakich i przez kogo wypełnionych.
Obawiam sie ze samych studentów tych uczelni nie wielu wypełni ankietę w tej formie, ja osobiście badając opinie studentów uczelni X oparłbym się do tradycyjnycvh metod zbierania danych. Reklama w sieci (a więc domyślnie dostępna dla każdego) to błąd. Pomyśl o tym ;)
Awatar użytkownika
czarownica
**

Dzięki za porady!
Co do tradycyjnej, papierowej, formy zbierania danych, to oczywiście też ją stosuję ( w większości!) choć uważam, że jest nie ekologiczna oraz czasochłonna. Ankietka.pl jest mi bardzo pomocna- wysyłam linki do konkretnych osób, a post na forum jest jedną z dród dotarcia do wlasciwych osób - i tak nie liczę na to, że tłumy 'rzucą się' na wypełnienie ankiety..
Jesli chodzi o 2 rozne miasta i uczelnie, to wlasnie chcialam pokazac zgoła odmienne punkty widzenia, choć faktycznie okazuje się, że wyniki mogą być zbieżne, co faktycznie wynika z tego, ze K-ce mają krótką historię i raczej niski poziom uczestnictwa w kulturze(choc to się zmienia powoli..), a z kolei studenci UP w większosci pochodzą z malych miejscowosci, gdzie nie ma szerokiego dostępu do kultury. Moze dlatego wydaje Ci sie, ze wyniki badan są 'liche'. Ja chciałabym się bardziej skupić na porownianiu aspiracji zawodowych studentow tych 2 uczelni.
Dzięki za rady!
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
ODPOWIEDZ