tacierzyństwo- problemy szczegółowe

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Silvearis
**

tacierzyństwo- problemy szczegółowe

Post autor: Silvearis »

Witajcie
Od dawna zaglądam na forum, ale dopiero dziś się zarejestrowałam.
Potrzebuję małej pomocy. Piszę pracę na taki temat
macierzyństwa i aktywnego ojcostwa, oraz wpływie przemian ról rodzicielskich na organizację życia rodzinnego.

czy tak sformułowany główny problem badawczy jest sensowny?

Główny problem badawczy:
Jakie są przyczyny przemiany ról rodzicielskich?

Główna hipoteza badawcza:
Główną przyczyną następujących przemian w rodzinie jest wzrost zainteresowania mężczyzn aby aktywnie wychowywać swoje dzieci.

Później mam kłopot z problemami szczegółowymi

Czy problemy szczegółowe zawsze muszą mieć zawsze postawione hipotezy?
Czy hipotezy muszą mieć dwie sprzeczne wersje??

np. problem szczegółowy:
Czy mężczyźni nadają się do opiekowania dzieci?

hipoteza a
Mężczyźni nadają się do opiekowania dzieci

hipoteza b
Mężczyźni nie nadają się do opieki nad dziećmi

pozdrawiam
Silvearis ;)

ps. gdyby ktoś miał siły i chęć mi trochę pomóc zapraszam na gg 10774234
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Problemem socjologicznym będzie, moim zdaniem, pytanie:

Jakie zachowania jednostki lub zbiorowości X mają wpływ na zachowania jednostki lub zbiorowości Y. Przy czym zauważa się, że zachowania podejmowane przez jednostkę/zbiorowość X muszą być celowe, tzn. w intencji zbiorowości X leży zmiana zachowania i postawy jednostki/zbiorowości Y.

Jeżeli mam rację to problem, który postawiłeś jest niewłaściwy.
Jeżeli uznamy, że w intencji ustawodawcy wprowadzenie tatusiowego miało na celu zmianę zachowania/postawy tatusiów, tak problemem społecznym będzie albo to jakimi intencjami kierował się ustawodawca, jakie pobudki wdrożył aby wpłynąć na zachowanie i postawę tatusiów oraz/albo jaka jest aktualna postawa tatusiów. W zasadzie ja ograniczyłbym się do problemu jaka jest aktualna postawa tatusiów, bo w zasadzie intencje i pobudki są dla mnie problemem filozoficznym lub psychologicznym a aktualne zachowania tatusiów są dla mnie problemem społecznym. Przy czym nie rozpatrywałby tego w kontekście przemian, bo tu musiałbym wdrożyć metodę historyczną albo porównawczą. Rozpatrywałby to z punktu widzenia relacji zachodzącej pomiędzy ustawodawcą a tatusiami, a raczej (z uwagi na fakt, że ustawodawca jest niejako bezpodmiotowy) ograniczyłbym się do nowej sytuacji w jakiej znajdują się tatusiowe. Ja wiem, że to wydaje się być zagadnieniem wąskim, ale wydaje mi się, że właściwe jest badanie zachowań tatusiów w obrębie danej im organizacji grupowej i to moim zdaniem jest właściwym aspektem badań. To jest problem społeczny - jak tatusiowie zachowują się w aktualnym stanie organizacyjnym.

Dla właściwego zbudowania problemu naukowego z zakresu socjologii polecam Znanieckiego Wstęp do socjologii 163-200.

:?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Silvearis
**

Post autor: Silvearis »

Dzięki mc, skonsultuję się jeszcze z moją promotorką, zobaczymy co z tego wyniknie ;)
Jozek

Post autor: Jozek »

Tatu¶! Co robisz? A no to: Hehe haha hi hi!
ODPOWIEDZ