SPSS: kodowanie wielokrotnych odpowiedzi
Moderator: FrancisBegbie
- czarownica
- **
Witam!
Sluchajcie wszyscy socjolodzy (i nie tylko!) mam maly problem z SPSSem! A właściwie dopiero zaczelam przygodę z nim i pewno jest to dopiero początek problemów!
Chodzi mi o kodowanie wielokrotnych odpowiedzi w bazie danych. Próbowałam za pomocą Data-> Define Mutiple Response Sets, ale nie działa.. Przez cały dzień szukam info na ten temat, ale jakoś bezskutecznie..
Może ktoś wie jak to się robi i mógłby mi pomóc? Bo magisterka ciągle w miejscu stoi.. Bylabym wdzięczna!:))
Sluchajcie wszyscy socjolodzy (i nie tylko!) mam maly problem z SPSSem! A właściwie dopiero zaczelam przygodę z nim i pewno jest to dopiero początek problemów!
Chodzi mi o kodowanie wielokrotnych odpowiedzi w bazie danych. Próbowałam za pomocą Data-> Define Mutiple Response Sets, ale nie działa.. Przez cały dzień szukam info na ten temat, ale jakoś bezskutecznie..
Może ktoś wie jak to się robi i mógłby mi pomóc? Bo magisterka ciągle w miejscu stoi.. Bylabym wdzięczna!:))
Bóg stworzył człowieka, by ten zaraz zapytał go o cel wszystkiego. Na to bóg: <<A>>
Po czym pozostawił człowiekowi odszukanie celu..
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
Re:
nie wiem jak to jest w przypadku SPSa, bo sam korzystam ze Statgrafica. Niemniej jednak trzeba wszystkie wartości zmiennych niezależnych zamienić na cyfry. Poczytaj na przykład o systemie kodowania 0-1 i najwyżej licz ręcznie albo przynajmniej w arkuszu kalkulacyjnym spisz w tym systemie wszystkie odpowiedzi i wklej to do SPSa. To nie jest proste do wytłumaczenia, sam dochodziłem do tego metodą prób i błędów.
- czarownica
- **
hej!
dzękie wielkie za odpowiedz!
wlasnie tak sbie chyba z tym poradziłam- każde pytanie z kafeterii jest osobną zmienną- możliwosc odpowiedzi 0- nie i 1 - tak. Jeszce nie zebralam wszystkich danych, wiec nie zabralam się za analizę,ale mam nadzieje, ze tym sposobem mi to wyjdzie!
podzrawiam!
dzękie wielkie za odpowiedz!
podzrawiam!
Bóg stworzył człowieka, by ten zaraz zapytał go o cel wszystkiego. Na to bóg: <<A>>
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut