Gry MMORPG - pomoc w pracy licencjackiej

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Medzi
**

Gry MMORPG - pomoc w pracy licencjackiej

Post autor: Medzi »

Witam,

Prosiłabym o pomoc w sformułowaniu tematu pracy licencjackiej dotyczącej gry World of Warcaft. Wiem dużo na jej temat jednak ciężko jest mi się skupić na jakimś aspekcie WoW'a, który mogłabym opisać w pracy. Juz 3.01 muszę przedłożyć promotorce ostateczne brzmienie tematu, a ja wciąż nie moge się zdecydowac o czym chcę pisać... Oto kilka moich pomysłów:

1. Społeczeństwo w rzeczywistości wirtualnej na podstawie WoW.
2. Interakcje w grupach formalnych na postawie WoW (chodzi mi tutaj o opisanie interakcji tylko wśród członków danej gildii)
3. Prestiż w rzeczywistości wirtualnej na postawie WoW (chciałabym tutaj opisać dlaczego awatary danych graczy cieszą się dużym prestiżem, szacunkiem wśród innych i w jaki sposób to osiągnęli)
4. Teoria gier R. Caillois'a a gry MMORPG na podstawie WoW (tutaj chciałabym wykazać różnice i podobieństwa niektórych aspektów tej teorii do gier MMORPG, lecz obawiam się, że ten temat nie byłby zbyt obszerny jak na licencjat)

Jestem otwarta na jakiekolwiek podpowiedzi, także na zmiany brzmień tematów bądź propozycję nowych. Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)
Awatar użytkownika
krecik
**

Post autor: krecik »

i jak tam idą prace nad tematem ? Ja przymierzam się też do gier tego typu tylko chcę powiązać to z tożsamością
Awatar użytkownika
Medzi
**

Post autor: Medzi »

Ostatecznie wybrałam temat pierwszy :) Mija miesiąc, a ja nie mam napisanego nawet I rozdziału. Opisałam narazie tylko grę, na czym polega itp. Możesz przybliżyć trochę swoje ujęcie tematu? Wydaje mi się ciekawe ;)
ODPOWIEDZ