ideału piłkarza w oczach kibiców
Moderator: FrancisBegbie
ideału piłkarza w oczach kibiców
Witam, jestem studentem III roku socjologii ogólnej i jestem w trakcie pisania licencjata. Temat który sobie wybrałem tyczy się ideału piłkarza w oczach kibiców. W związku z tym w rozdziale teoretycznym chciałbym napisać o stereotypie, na temat którego materiały mam. Problem mam jednak z literaturą na temat autorytetu, ideału/wzoru, czy profesjonalizmu. Dziękuję za wszelkie rady.
hej Kamil
Co do literatury z autorytetu
1) Wyzwania autorytetu w praktyce społecznej i kulturze symbolicznej : (przechadzki krytyczne w poszukiwaniu dyskursu dla teorii) / Lech Witkowski
ta pozycja może Ci się przydać.
Możesz zawrzeć w teorii, jakieś pojęcia złudnego wrażenia piłkarza widzianego w oczach kibica, wiadomo kibic jest zafascynowany osobą i podświadomie podpisuje jej pozytywne cechy, choć tak to końca nie musi być. Zobacze czy mam jakąs literature na ten temat.
Co do literatury z autorytetu
1) Wyzwania autorytetu w praktyce społecznej i kulturze symbolicznej : (przechadzki krytyczne w poszukiwaniu dyskursu dla teorii) / Lech Witkowski
ta pozycja może Ci się przydać.
Możesz zawrzeć w teorii, jakieś pojęcia złudnego wrażenia piłkarza widzianego w oczach kibica, wiadomo kibic jest zafascynowany osobą i podświadomie podpisuje jej pozytywne cechy, choć tak to końca nie musi być. Zobacze czy mam jakąs literature na ten temat.
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda
My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda
My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
To ja od strony rad i pytań:
Który piłkarz to ideał? I czy kibice potrzebują ideału?
Wydaje mi się że kibice doskonale znają swoich idoli( często z miejscem zamieszkania włącznie) - mam tu na myśli kibiców którzy naprawdę interesują się piłką nożną, a nie tych którzy wymieniają medialnie obecne gwiazdy.
Ciekaw jestem tego sterotypu, nie wydaje mi się aby kibice w Polsce przypisywali swoim idolom pozytywne cechy i mieli złudzenia
Chyba że Twoje badania nie będą dotyczyły naszego kraju, ale może się mylę
Wydaje mi się że kibice doskonale znają swoich idoli( często z miejscem zamieszkania włącznie) - mam tu na myśli kibiców którzy naprawdę interesują się piłką nożną, a nie tych którzy wymieniają medialnie obecne gwiazdy.
Ciekaw jestem tego sterotypu, nie wydaje mi się aby kibice w Polsce przypisywali swoim idolom pozytywne cechy i mieli złudzenia
-
Jozek
Ideału nie ma i nie będzie bo to.....ideał, typ idealny.mac77 pisze:To ja od strony rad i pytań:
Ale wzór osobowy jak najbardziej i tego pojęcia się trzymam. Tu nie chodzi o wskazanie konkretnego nazwiska, tylko cech jakie taki wzór piłkarza ich klubu powinien mieć. A stereotyp.....też nie mam złudzeń, ale praca pracą;) Tym bardziej to będzie się tyczyło konkretnego klubu.
Punkt dla Ciebie za zdrowe podejście
Temat nie jest zły, może faktycznie wesprzyj się po części na literaturze którą zapropnowała Vella, zaplanuj ciekawe badania, szczególnie że jak piszesz ma dotyczyć to konkretnego klubu. Może będziesz mógł doszukać się innych aspektów wzorów piłkarza, zależnych od zmiennych środowiskowych..
Może z tego wyjść naprawdę coś ciekawego
Temat nie jest zły, może faktycznie wesprzyj się po części na literaturze którą zapropnowała Vella, zaplanuj ciekawe badania, szczególnie że jak piszesz ma dotyczyć to konkretnego klubu. Może będziesz mógł doszukać się innych aspektów wzorów piłkarza, zależnych od zmiennych środowiskowych..
Może z tego wyjść naprawdę coś ciekawego