licencjat na temat kohabitacji ?
Moderator: FrancisBegbie
- JustynaJustyna
- **
licencjat na temat kohabitacji ?
Witam,
podałam swojemu promotorowi propozycję zakresu tematyki, mianowicie kohabitację. Promotor zasugerował mi taki temat:" związek kohabitacyjny. studium przypadku: społeczne reguły konstrukcji". Powiedział, że badania mogła bym oprzeć na rozmowie z 2-3 takimi parami, które by mi opowiedziały o życiu w takim związku, tyle, że ja nie znam takich par na tyle dobrze, by zgodziły się na rozmowę (są to "znajomi moich znajomych piąta woda po kisielu";p). Zastanawiam się, czy mogła bym przeformułować temat, np:"kohabitacja w opinii publicznej", gdzie badania zrobiła bym na podstawie ankiety sporządzonej w celu zbadania opinii 100 osób w różnym wieku, o różnym wykształceniu, obu płci itp. Jak uważacie? Za tydzień mam podać ostateczny temat, więc pytam teraz, by ewentualnie pomyśleć o innym temacie i zdążyć go sformułować. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
podałam swojemu promotorowi propozycję zakresu tematyki, mianowicie kohabitację. Promotor zasugerował mi taki temat:" związek kohabitacyjny. studium przypadku: społeczne reguły konstrukcji". Powiedział, że badania mogła bym oprzeć na rozmowie z 2-3 takimi parami, które by mi opowiedziały o życiu w takim związku, tyle, że ja nie znam takich par na tyle dobrze, by zgodziły się na rozmowę (są to "znajomi moich znajomych piąta woda po kisielu";p). Zastanawiam się, czy mogła bym przeformułować temat, np:"kohabitacja w opinii publicznej", gdzie badania zrobiła bym na podstawie ankiety sporządzonej w celu zbadania opinii 100 osób w różnym wieku, o różnym wykształceniu, obu płci itp. Jak uważacie? Za tydzień mam podać ostateczny temat, więc pytam teraz, by ewentualnie pomyśleć o innym temacie i zdążyć go sformułować. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Fajny temat, ja bym spróbowął z wywiadami, załóż watek na jakimś forum społecznościowym, najlepiej w swoim mieście z prośbą jaką masz, i powinno się znaleźć kilka chętnych par (tak myslę, chociaż bywa różnie) do rozmowy przy kawie, którą postawisz np. na mieście a w tym czasie oni udzielą ci wywiadu, w razie czego zaproponujesz bilety do kina na jakąś komedię w zamian za poświecenie ci godziny czasu, możesz sie nawet umówic na ową rozmowę pod multikinem, czy jakoś tak, film możesz dobrać do wieku (stażu w związku) 
- JustynaJustyna
- **
Justyna jeśli im coś zaproponujesz masz szanse, że się zgodzą
Tomek miał fajny pomysł z tym kinem
chyba, że nie lubią kina to bilety do teatru czy opery
mój kolega badał bezdomnych i żeby zrobić z nim wywiad zapłacił im 10 zł. Ale to bezdomni więc całkiem inna bajka.
A nie możesz zrobić tego wywiadu on-line??? napisać w badaniach, że poznałaś ich na jakimś forum, portalu społecznościowym i w taki sposób to przeprowadzić?
A nie możesz zrobić tego wywiadu on-line??? napisać w badaniach, że poznałaś ich na jakimś forum, portalu społecznościowym i w taki sposób to przeprowadzić?
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda
My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
ja jestem młoda
My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
spotkałem się w ubiegłym roku z fajnym sposobem zbierania danych do pracy, a mianowicie dziewczyna założyła forum na którym były określone zakładki w których zbierała dane odnośnie różnych aspektów życia, każdy kto chciał pomóc przy jej pracy mgr (nie pamiętam czego dotyczyła) wchodzil kolejno w te tematy i udzielał odpowiedzi na pytania, począwszy od rozbudowanej metryczki aż po bardzo rozbudowane pytania otwarte, pomogłem wtedy i nawet czerpałem z tego radochę, tamta dyplomantka rozsyłała link do forum i prośbę o pomoc określone osoby za pośrednictwem nk
- JustynaJustyna
- **
Na pewno będzie to łatwiejsze niż na żywoJustynaJustyna pisze:Sabrina, wywiad on-line? Właściwie to się może udać;)
Małolata ?
ja jestem młoda
ja jestem młoda
- JustynaJustyna
- **