licencjat na temat kohabitacji ?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JustynaJustyna
**

licencjat na temat kohabitacji ?

Post autor: JustynaJustyna »

Witam,
podałam swojemu promotorowi propozycję zakresu tematyki, mianowicie kohabitację. Promotor zasugerował mi taki temat:" związek kohabitacyjny. studium przypadku: społeczne reguły konstrukcji". Powiedział, że badania mogła bym oprzeć na rozmowie z 2-3 takimi parami, które by mi opowiedziały o życiu w takim związku, tyle, że ja nie znam takich par na tyle dobrze, by zgodziły się na rozmowę (są to "znajomi moich znajomych piąta woda po kisielu";p). Zastanawiam się, czy mogła bym przeformułować temat, np:"kohabitacja w opinii publicznej", gdzie badania zrobiła bym na podstawie ankiety sporządzonej w celu zbadania opinii 100 osób w różnym wieku, o różnym wykształceniu, obu płci itp. Jak uważacie? Za tydzień mam podać ostateczny temat, więc pytam teraz, by ewentualnie pomyśleć o innym temacie i zdążyć go sformułować. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
socjopat

Post autor: socjopat »

Fajny temat, ja bym spróbowął z wywiadami, załóż watek na jakimś forum społecznościowym, najlepiej w swoim mieście z prośbą jaką masz, i powinno się znaleźć kilka chętnych par (tak myslę, chociaż bywa różnie) do rozmowy przy kawie, którą postawisz np. na mieście a w tym czasie oni udzielą ci wywiadu, w razie czego zaproponujesz bilety do kina na jakąś komedię w zamian za poświecenie ci godziny czasu, możesz sie nawet umówic na ową rozmowę pod multikinem, czy jakoś tak, film możesz dobrać do wieku (stażu w związku) :wink:
Awatar użytkownika
JustynaJustyna
**

fakt, właściwie nie muszę ich znać, tylko nie wiem czy rzeczywiście znajdą się chętni, a od tego zależy temat mojej pracy: jeśli się zgodzą- wybieram temat zasugerowany przez promotora, jeśli nie- pozostaje opinia na temat kohabitacji. mam tylko tydzień, AAA!!! ;p
Vella

Post autor: Vella »

Justyna jeśli im coś zaproponujesz masz szanse, że się zgodzą :) Tomek miał fajny pomysł z tym kinem :cool: chyba, że nie lubią kina to bilety do teatru czy opery :lol: mój kolega badał bezdomnych i żeby zrobić z nim wywiad zapłacił im 10 zł. Ale to bezdomni więc całkiem inna bajka.
A nie możesz zrobić tego wywiadu on-line??? napisać w badaniach, że poznałaś ich na jakimś forum, portalu społecznościowym i w taki sposób to przeprowadzić? :)
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
socjopat

Post autor: socjopat »

spotkałem się w ubiegłym roku z fajnym sposobem zbierania danych do pracy, a mianowicie dziewczyna założyła forum na którym były określone zakładki w których zbierała dane odnośnie różnych aspektów życia, każdy kto chciał pomóc przy jej pracy mgr (nie pamiętam czego dotyczyła) wchodzil kolejno w te tematy i udzielał odpowiedzi na pytania, począwszy od rozbudowanej metryczki aż po bardzo rozbudowane pytania otwarte, pomogłem wtedy i nawet czerpałem z tego radochę, tamta dyplomantka rozsyłała link do forum i prośbę o pomoc określone osoby za pośrednictwem nk
Awatar użytkownika
JustynaJustyna
**

Sabrina, wywiad on-line? Właściwie to się może udać;) Przedwczoraj rozpisałam się po forach z propozycją spotkania, ale nikt mi nie odpisał. Na razie nie ma się co łamać, ale myślę, że pozostaje jednak on- line, teoretycznie to chyba bez różnicy.
Vella

Post autor: Vella »

JustynaJustyna pisze:Sabrina, wywiad on-line? Właściwie to się może udać;)
Na pewno będzie to łatwiejsze niż na żywo :) możesz napisać w pracy, że nie znalazłaś nikogo żeby przeprowadzić wywiad na żywo, dodać swoje sugestie, że ludzie mogą się krępować, w sieci się bardziej potrafią otworzyć na różne problemy społeczne i znalazłaś ludzi na jakimś forum, czy gdzieś w internecie i przeprowadziłaś taki wywiad w przestrzeni wirtualnej :wink:
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
Awatar użytkownika
JustynaJustyna
**

Dziękuję za sugestie ;) Zapytam w środę promotora, czy zgadza się na taką formę.
ODPOWIEDZ