Praca magisterska - od czego zacząć?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
el_kabron
**

Praca magisterska - od czego zacząć?

Post autor: el_kabron »

witam,

jestem studentem 5 roku i jak sam tytul postu wskazuje, stoi przede mna zadanie napisania i obronienia pracy pisemnej :). temat, na jaki sie zdecydowalem, to "Postawy młodych Polaków wobec środków odurzających - znajomość, preferencje, stosunek do nich/skojarzenia przez nie budzone". Pytanie brzmi - co dalej? Nie bardzo moge ruszyc z miejsca, nie wiem (i od promotorki zbytnio nie moge sie dowiedziec) rzeczy podstawowych - na przyklad takich, czy musze zaproponowac jakies podejscie teoretyczne? szczerze mowiac, do tego tematu ciezko jest mi dobrac teorie, ale z drugiej strony - czy wystarczy w pracy opisac zjawisko, dac raport z badania i je zinterpretowac?

bardzo bym prosil o pomoc, bo zalezy mi aby nie odkladac obrony :).
Vella

Post autor: Vella »

Teoretyczne podłoże by się przydało :) literature znajdziesz w dziedzinie patologia, resocjalizacja, dewiacja. Jest taka książka "Patologie społeczne" Pospiszyl, tam jest ogólnie. Poszukaj w bibliotece, literatura jest z tego :)
Nie bardzo rozumiem czy nie potrafisz znaleść literatury, czy nie wiesz jak rozplanować część teoretyczną. Jeśli chodzi o literature to wrzucę Ci tutaj kilka pozycji, wtedy z pewnością gdy zdobędziesz te ksiązki rozplanujesz sobie teorie.
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
Awatar użytkownika
el_kabron
**

Post autor: el_kabron »

dzieki za odpowiedz!
problemem jest raczej rozplanowanie czesci teoretycznej, literature jakos sie znajdzie - juz mam pare(nascie) pozycji, chodzi mi o to, by zaczac pisac - a do tego przydalby mi sie plan dzialania.

no dobrze, skoro podloze teoretyczne jednak by sie przydalo ;), to jaka teorie mozna zastosowac przy tym temacie? nie narzuca mi sie zadna z tych glownych, o ktorych mialem na zajeciach...
Vella

Post autor: Vella »

No to trzeba ułożyć ten plan działania :cool:
Jak rozdział teoretyczny to może jakaś charakterystyka środków odrzucających, jak działają na jednostkę, możesz napisać rozdział o uzależnieniu od środków i konsekwencjach, wspomnieć o leczeniu, odwyku :wink:
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
ODPOWIEDZ