Metody i techniki badawcze

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Zablokowany
Awatar użytkownika
agati
**

Metody i techniki badawcze

Post autor: agati »

Mam pewien problem z ogarnięciem metod i technik badawczych. Wg mnie wszystko wygląda mniej więcej tak:

Metody badawcze w socjologii dzielimy na:
-jakościowe
-ilościowe

Techniki badawcze z kolei, to np. sondaż, ankieta, wywiad, obserwacja, etnosondaż etc.

Czy dobrze wszystko rozumiem?

Pozdrawiam :)
mac77

Post autor: mac77 »

Doskonale :)
Metoda to sposób rozwiązania problemu, a technika to sposób gromadzenia danych o problemie - tak pewnie brzmiała by definicja w klasycznym podręczniku amerykańskim :cool:
Awatar użytkownika
agati
**

Post autor: agati »

Dziękuję Ci bardzo :)

A jeszcze żebym miała 100% jasność, to co Twoim zdaniem zaliczymy do m.jakościowych a co do ilościowych?
mac77 pisze:Doskonale :)
Metoda to sposób rozwiązania problemu, a technika to sposób gromadzenia danych o problemie - tak pewnie brzmiała by definicja w klasycznym podręczniku amerykańskim :cool:
mac77

Post autor: mac77 »

Wiesz... moje zdanie niewiele wniesie, podział został już ustalony, zresztą metody bardzo często się przenikają.
Nie powinnaś być nadgorliwa z przyswajaniem wiedzy, skoro nie miałaś jeszcze zajęć z Metod poczekaj do października :wink:

Ps. Jeśli bardzo chcesz się dowiedzieć przejrzyj forum, wszystko jest jak na dłoni
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Całkiem fajny wykład, który możesz poczytać

http://www.wsiz.rzeszow.pl/kadra/bprzyw ... echnik.doc
Zablokowany