spoleczny odbior reklamy- kwestionariusz

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nandini
**

spoleczny odbior reklamy- kwestionariusz

Post autor: nandini »

Witam,
Piszę pracę mgr na temat społecznego odbioru reklamy, a właściwie to jestem dopiero na etapie tworzenia kwestionariusza i idzie mi to, niestety jak krew z nosa, stąd moja prośba o jakieś podpowiedzi. Mianowicie zadałąm już pytania m.in. o to, jakie funkcje pełnią dla ludzi reklamy, na co zwracają w nich uwagę, itp, itd. Trochę tych pytan jest i na chwile obecna nie jestem wstanie niczego nowego wymyslic, natomiast moja promotorka stwierdzziła, że za malo skupilam sie na formie przekazu reklamy, tym co przykuwa uwage ludzi w reklamie badz ich w niej bawi, jaka jest wiedza konsumentow o mechanizmach funkcjonowania reklamy, jak działaja na ludzi reklamy. Wiec pytam: jakie pytania, ktore odnosily by sie do tych kwestii, można jeszcze zadać??

Liczę na jakieś podpowiedzi, bo sama chyba nie podołam :(
Pozdrawiam, Justyna
mac77

Post autor: mac77 »

Witaj,

Napisz może kilka przykładów pytań które stworzyłaś a dotyczą kwestii poruszanych przez promotorkę, wtedy będzie łatwiej coś nowego wymyśleć :cool:
Awatar użytkownika
nandini
**

Post autor: nandini »

Co do form przekazu, odnoszą się do tej kwestii pytania: na jakie reklamy Pana(i) zdaniem ludzie zwracają najczęściej uwagę, na jakie reklamy Pan(i) zwraca największą uwagę i jakie reklamy Pana(i) zdaniem docierają do największej liczby odbiorców i do tych pytań odpowiednia kafeteria do wyboru a)telewizja b)internet, itp itd no i szczerze mówiąc nie wiem o co jeszcze można zapytać jeśli o formy przekazu idzie :)

Co przykuwa uwagę ludzi w reklamie i jak na nich działają- tu mam m.in pytania o to, na co zwracają uwagę w reklamach (kafeteria typu: a) jaki produkt jest reklamowany b) fabuła reklamy itp...), reklama jest dla Pana(i) interesująca, gdy (również odpowiednia kafeteria do wyboru), jakie reklamy Pana(i) zdaniem najlepiej trafiają do odbiorców, jaki jest Pana (i) stosunek do reklam

Natomiast z pytań o wiedzę na temat mechanizmów funkcjonowania reklamy mam tylko jedno: Czy uważa Pan/ Pani, że reklamy manipulują uczuciami konsumentów tak, aby przekonać ich do zakupu danego produktu/ usługi? no i pomysłów już mi brak :(
mac77

Post autor: mac77 »

Subiektywnie, to wyrzuciłbym :
Jaki jest Pani(a) stosunek do reklam?

I wszystkie pytania typu : jakie reklamy docierają do największej liczby odbiorców, najlepiej, są najskuteczniejsze itd.
Wydaje mi się że są to pytania raczej o wiedzę której respondenci nie mają, niż o opinię.Gdybyś badała zlecenidawców takich reklam, ich odpowiedzi niosłyby pewną realną wartość np dla agencji reklamowych.
Przykład: wakacje 2009 - firma X inwestuje w reklamę outdoorową w miastach pow 50 tys; zarabia +15%
wakacje 2010 - firma X inwestuje w ogólnopolskie spoty radiowe; zarabia +25 %
Więc zdaniem pytanego pracownika firmy X najlepsza i najskuteczniejsza jest kampania z 2010 r pomijając inne zmienne decydujące o zysku :)

Wracając do pytań, możesz zadawać następujące:
- czy reklamy są istotnym źródłem wiedzy o produktach;
- czy reklamy są wiarygodne (możesz zapytać o aktorów w białych kitlach grających lekarzy i dentystów; o wszystkie rekomendacje instytutów te bardziej prawdziwe i stworzone na potrzeby kampanii)
- jak postrzegany jest patronat firm (chociaż to bardziej PR, ale można spróbować)
- czy respondent pamięta jakąś kontrowersyjną jego zdaniem reklamę np "Zimny Lech" (W Angorze nr 34 był duży przedruk z Przeglądu nt kontrowersyjnych reklam)
- czy kupił coś wyłącznie pod wpływem reklamy i co to było
- czy zabytkowe budynki, lub wogóle budynki podczas remontu mogą być przysłaniane reklamami

może jeszcze coś mi wpadnie do głowy to dopiszę :cool:
ODPOWIEDZ