Praca licencjacka - wypalenie

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szczeniak
**

Praca licencjacka - wypalenie

Post autor: szczeniak »

Cześć,

podchodzę do licencjatu po raz enty, tym razem z tematem
stres i wypalenie zawodowe w zawodach sektora społecznego.

1.

1.1 Ogólna definicja pracy
1.2 Czym jest praca w sektorze społecznym ?
1.3 Kto się decyduję na taki rodzaj pracy ? [jakie cechy charakteryzują te osoby, jakie pobudki nimi kierują]
1.4 Jakie zagrożenia niesie za sobą wykonywanie takiej pracy ?
1.1.4 Zjawisko wypalenia zawodowego
1.5 Główne teorie wypalenia zawodowego

2. Charakterystyka 4 profesji najbardziej narażonych na wypalenie zawodowe

2.1 Etapy wypalenia zawodowego wg Maslach
2.2 Poziom stresu w poszczególnych zawodach [co jest tego powodem]
2.3 Co powoduję wypalenie zawodowe w poszczególnych zawodach
2.4 Jakie konsekwencje niesie za sobą wypalenie zawodowe w poszczególnych zawodach
2.5 Jak sobie radzą ze zmniejszeniem / uniknięciem wypalenia zawodowego

3. Stres zawodowy

3.1 Czym jest stres zawodowy, jak się objawia, jak z nim walczyć?
3.2 stres zawodowy, dwie drogi: karoshi lub wypalenie zawodowe.

Tak mniej więcej wygląda mój plan [nieoszlifowany diament] :roll:

Mam problemy z 3 rozdzialem. Nie wiem co do konca jak go ustrukturyzować, co w nim zawrzeć - wiem tylko, że chciałbym żeby było stresie zawodowym.

Co do zawodow to mialem na mysli: lekarzy i pielegniarki, pracownikow socjalnych, nauczycieli i terapeutów
Z góry dzięki za pomoc
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Może dodaj jeszcze:

1. Konstruktywne i dekonstruktywne skutki stresu zawodowego.
2. Przyczyny stresu zawodowego wywołane czynnikami osobowymi oraz organizacją pracy.
3. Różnice indywidualne w sposobach radzenia sobie ze stresem zawodowym. (czy jakoś tak, chodzi o to, żeby wskazać to, że ludzie jednak się różnie zachowują w miejscu pracy np: indywidualne dostosowanie się jednostki wg. Mertona np: wycofanie, bunt, innowacja... być może to ma zastosowanie do stresu zawodowego - nie znam tematu za bardzo więc strzelam).
4. To nie wiem jak ułożyć, chodzi o walkę ze stresem, przeciwdziałanie mu poprzez pracodawce np: obozy integracyjne, paczki na święta dla rodziny, wyjazdy na wakacje tańsze z zakładu pracy etc.

PS: W mojej opinii za dużo bierzesz (tj. pracownicy sektora społecznego). Może i dzięki temu temat brzmi "ładniej, profesjonalniej", ale będzie ciężko opisać tak dużą grupę zawodową np: nie sądzę by stopa życia nie miała wpływu na sposób spędzania wolnego czasu czy na samo to jak się reaguje na sytuacje stresowe tak też Lekarz i Pielęgniarz będą inaczej się zachowywać a co istotniejsze będą mimo wszystko mieli różne powody do frustracji czy do podnoszenia sobie i innym ciśnienia :) - bo robią różne rzeczy w pracy...
Awatar użytkownika
szczeniak
**

Post autor: szczeniak »

FrancisBegbie, trochę zmodyfikowałem plan:

1.

1.1 Definicja pracy.
- czym jest dla ludzi, co im daje?
- czym jest praca na rzecz ludzi, czym się charakteryzuje?
1.3 Kto się decyduję na taki rodzaj pracy ?
- jakie cechy charakteryzują te osoby,
- jakie są motywy wyboru tego rodzaju pracy
1.4 Jakie zagrożenia niesie za sobą wykonywanie takiej pracy – wypalenie zawodowe?
- co powoduje wypalenie zawodowe
- kogo dotyka
- czym się objawia
- konsekwencje wypalenia
1.5 Główne teorie dotyczące wypalenia zawodowego.

2. Charakterystyka 4 profesji najbardziej narażonych na wypalenie zawodowe

2.1 Etapy wypalenia zawodowego
2.2 Poziom stresu w wyszczególnionych zawodach (nauczyciele, pracownicy
socjalni, lekarze i pielęgniarki,terapeuci)
2.3 Co powoduję wypalenie zawodowe w poszczególnych zawodach
2.4 Jakie konsekwencje niesie za sobą wypalenie zawodowe w poszczególnych zawodach
- wydajność pracy
- jak to się odbija na osobach zależnych od osób dotkniętych zjawiskiem W.Z. (rodzina, pacjenci, znajomi
- zmiana postaw/patrzenia na świat osób dotkniętych W.Z.
2.5 Jak sobie radzą ze zmniejszeniem / uniknięciem wypalenia zawodowego

3. Stres zawodowy

3.1 Pojęcie i rodzaje stresu
3.2 Mechanizm i przyczyny powstawania stresu
3.3 Konsekwencje pracy pod długotrwałym stresem
- karoshi
- wypalenie zawodowe

Co do tych grup zawodowych, w literaturze przedmiotu są to najczęściej spotykane zawody narażone na W.Z., a ja też nie chcę się jakoś specjalnie zagłębiać w każdy z nich. Podać informacje kto, co, jak i dlaczego, zestawić to wyciągnąć jakieś wnioski, i tyle. Praca jest opisowa, odniósłbym się do jednego ze źródeł i na tej podstawie stworzył bym "charakterystykę".
Jozek

Post autor: Jozek »

Wypalenie zawodowe to nic innego jak podjêcie pracy (tej co siê kocha czy te¿ wyl±cznie nastawionej na zarobek - wakacyjne prace czy emigracje zarobkowe) do której siê predyspozycji psychologicznych, psychicznych czy genetycznych lub osobowo¶ciowych nie ma.
Je¶li ma siê zarobki by naje¶c i wypró¿niæ, a strajkuje siê to ju¿ nazywa siê materializm, a nie s³u¿ba spo³eczeñstwu lub z³e czy nieumiejêtne / nierozs±dne gospodarowanie w³asnymi finansami oraz przeci±zanie bud¿etu domowego [mo¿liwa te¿ nadmierna konsumpcja].

Roz³adowywanie stresu zawodowego alkoholem czy nikotyn± lub kaw± na pobudzenie ma charakter krótkotrwale daj±cy 'korzy¶ci'.

Dochodzi do agresji czy mimiki twarzy wrednej, gdzie ka¿dy traktowany jest niczym wróg jub "go¶æ niechciany"
:!:

Sektor spo³eczny czy urzêdy wszelakie to g³ownie za³atwianie pracy poz najomo¶ci i obsadzanie rodziny czy znajomych albo reszty z tego ³añcucha spo³ecznych kontaktów.

Ludzkie spo³eczeñstwo nie funkcjonuje wcale inaczej, ni¿ stado szympansów [grupy blokersów, ¶piewaki telewizyjne czy tancerze padaj±cy na kolanach i jad±cy na nich w spodniach niczym pi³karz strzelaj±cy cudownego gola! lub rzucajcy siê na szczupaka i jad±cy jak ³oso¶ na ta¶mie produkcyjnej do wypatroszenia].

Wypalenie zawodowe to tak¿e brak widoczno¶ci i wiary w zmiany . . . wszystko krêci siê niczym karuzelowe ko³o chomicze w którym biega gryzoñ.

Wycieczki czy bony to tylko wynagradzanie pracownika jak i podchwa³y lub dyplomy czy premie. Integracujne imrezy z alkoholem i pokarmem w zakladach pracy, pijackie urodzinki, imieninki, weselka, chrzciny, gdzie zaprasza siê znajomych z pracy i gorza³ê chlej± te¿ maj± charakter integracyjny.

Ucinanie przez terapeutê rozmów i nie d±¿enie do nich to te¿ oznacza czy robienie wywiadów spo³ecznych czy rodzinnych bardzo krotkich, a rozpisywanie siê w nich ponad stan.
ODPOWIEDZ