Zagadnienia - proszę o pomoc

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mery5370
**

Zagadnienia - proszę o pomoc

Post autor: mery5370 »

Witam bardzo sredecznie,
Piszę ponieważ mam problem. Poszukuje odpowiedzi na zagadnienia:
1. Istota przekazu medialnego w serwisach informacyjnych
2. Grupa społeczna. Scharakteryzować pojęcia na przykładzie wybranej grupy. (tutaj chodzi o grupy, ktore sie tworzą w społecznościach wirtualnych)

Zgóry dziękuje za pomoc:)
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Ad. 1. Coś powinno być u Manovicha, Castellsa lub Goban - Klasa.
Ad. 2. Jest teraz w empiku nowa pozycja "Facebook", która dość dobrze opisuje zagadnienie grup.

Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

1. poczytać musisz wiele stanowisk, bo wiele jest. Aktualnie pojęcie serwis informacyjny jest trochę rozmyte. Pisałem coś o tym kiedyś, ale to raczej jeden z wielu możliwości drogi, którą odbywa się wymiana informacji pomiędzy podmiotem a serwisem internetowym i jaką rolę odgrywał kiedyś(użytkownik) i jaką odgrywa dzisiaj(web 2.0).

2. ja polecam stanowisko neoplemion - przeczytać o nich możesz np:

Maffesolego (Czas plemion)
Baumana, (nie pamiętam, ale chyba Nowi ubodzy...)
Baudrillarda (tutaj może coś z symulacji i symulakrów)

- dalej o buncie mas etc. (niżej)

Christopher Lash'a
Lyotard'a
Ortega Y Gasset'a

Nie jest to może jakoś szczególnie obszernie opisane, ale warto zwrócić na to uwagę bo moim zdaniem zarówno Maffesoli jak i Bauman świetnie nakreślają ogólne ramy tego zjawiska, które podparte przykładami mogą stanowić dobrą syntezę :)

Ja trochę to ugryzłem w "Tożsamości narracyjnej w cyberprzestrzeni", możesz też zajrzeć bo ogólnie starałem się przynajmniej stworzyć pewien opis i przejście z web 1.0 do web 2.0. wspólnotowość ma duże znaczenie, ponieważ web 1.0 i web 2.0 porównywałem trochę do epok, które człowiek przeżył (np: plemiona niepiśmienne i neoplemiona "zapisane")
ODPOWIEDZ