Zagadnienia - proszę o pomoc
Zagadnienia - proszę o pomoc
Witam bardzo sredecznie,
Piszę ponieważ mam problem. Poszukuje odpowiedzi na zagadnienia:
1. Istota przekazu medialnego w serwisach informacyjnych
2. Grupa społeczna. Scharakteryzować pojęcia na przykładzie wybranej grupy. (tutaj chodzi o grupy, ktore sie tworzą w społecznościach wirtualnych)
Zgóry dziękuje za pomoc:)
Piszę ponieważ mam problem. Poszukuje odpowiedzi na zagadnienia:
1. Istota przekazu medialnego w serwisach informacyjnych
2. Grupa społeczna. Scharakteryzować pojęcia na przykładzie wybranej grupy. (tutaj chodzi o grupy, ktore sie tworzą w społecznościach wirtualnych)
Zgóry dziękuje za pomoc:)
-
FrancisBegbie
1. poczytać musisz wiele stanowisk, bo wiele jest. Aktualnie pojęcie serwis informacyjny jest trochę rozmyte. Pisałem coś o tym kiedyś, ale to raczej jeden z wielu możliwości drogi, którą odbywa się wymiana informacji pomiędzy podmiotem a serwisem internetowym i jaką rolę odgrywał kiedyś(użytkownik) i jaką odgrywa dzisiaj(web 2.0).
2. ja polecam stanowisko neoplemion - przeczytać o nich możesz np:
Maffesolego (Czas plemion)
Baumana, (nie pamiętam, ale chyba Nowi ubodzy...)
Baudrillarda (tutaj może coś z symulacji i symulakrów)
- dalej o buncie mas etc. (niżej)
Christopher Lash'a
Lyotard'a
Ortega Y Gasset'a
Nie jest to może jakoś szczególnie obszernie opisane, ale warto zwrócić na to uwagę bo moim zdaniem zarówno Maffesoli jak i Bauman świetnie nakreślają ogólne ramy tego zjawiska, które podparte przykładami mogą stanowić dobrą syntezę
Ja trochę to ugryzłem w "Tożsamości narracyjnej w cyberprzestrzeni", możesz też zajrzeć bo ogólnie starałem się przynajmniej stworzyć pewien opis i przejście z web 1.0 do web 2.0. wspólnotowość ma duże znaczenie, ponieważ web 1.0 i web 2.0 porównywałem trochę do epok, które człowiek przeżył (np: plemiona niepiśmienne i neoplemiona "zapisane")
2. ja polecam stanowisko neoplemion - przeczytać o nich możesz np:
Maffesolego (Czas plemion)
Baumana, (nie pamiętam, ale chyba Nowi ubodzy...)
Baudrillarda (tutaj może coś z symulacji i symulakrów)
- dalej o buncie mas etc. (niżej)
Christopher Lash'a
Lyotard'a
Ortega Y Gasset'a
Nie jest to może jakoś szczególnie obszernie opisane, ale warto zwrócić na to uwagę bo moim zdaniem zarówno Maffesoli jak i Bauman świetnie nakreślają ogólne ramy tego zjawiska, które podparte przykładami mogą stanowić dobrą syntezę
Ja trochę to ugryzłem w "Tożsamości narracyjnej w cyberprzestrzeni", możesz też zajrzeć bo ogólnie starałem się przynajmniej stworzyć pewien opis i przejście z web 1.0 do web 2.0. wspólnotowość ma duże znaczenie, ponieważ web 1.0 i web 2.0 porównywałem trochę do epok, które człowiek przeżył (np: plemiona niepiśmienne i neoplemiona "zapisane")