kultura jakos podsystem społeczeństwa

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Inez1306
**

kultura jakos podsystem społeczeństwa

Post autor: Inez1306 »

CZeść piszę prace lic na temat kultury organizacyjnej firmy i procedur rekrutacji personelu. W pierwszym podrozdziale mam do napisania o "kulturze w ujęciu socjologicznym"' co jest dla mnie jasne, natomiast w drugim podrozdziale mam "kultura jako podsystem społeczeństwa", nie za bardzo wiem co tutaj powinnam napisać i co się kryję pod słowem podsystem, czy chodzi o nabywanie kultury ? czy o cos innego?
Jeżeli, ktoś wie, mniej więcej o czym powinnam pisać w tym podrozdziale to proszę o pomoc :D
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

Neoewolucjonizm w Nowej Archeologii wprowadził A.R Radcliffe - Brown. Uważał on, że kultura to dynamiczny system i powinna być badana jako część podsystemu społecznego. Podkreślony przez niego proces społeczno - kulturowy stał się podstawowym celem badań Nowych Archeologów.

Za: http://mroophka.blogspot.com/2007/12/no ... stemw.html

Z teorii socjologii:

Cztery podsystemy systemu społecznego w koncepcji Parsonsa
1.podsystem ekonomiczny (produkcja dobra i usługi łączy się z adaptacją)
2.podsystem polityczny (który produkuje władze która posiada zdolność do mobilizacji zasobów i osiągania celów
3.podsystem integracyjny (zapewnia wypracowywanie wspólnych systemów wartości, systemów kontroli, kreuje solidarnosć, zapewnia integracje)
4.podsystem kulturowy (kultura kultywuje wzory, usuwa napięcia, kształtuje motywacje podmiotów życia społecznego, mobilizuje poparcie dla innych systemów(tak jak u Marksa wiąże sie z nadbudową)
Awatar użytkownika
Inez1306
**

Post autor: Inez1306 »

dzięki :D
ODPOWIEDZ