Bezdomność i narkomania - lic problem

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mystek
**

Bezdomność i narkomania - lic problem

Post autor: mystek »

Witam. Piszę pracę licencjacką na temat "Problem bezdomności wśród czynnych narkomanów na przykładzie krakowskiej noclegowni" i w zasadzie zatrzymałem się na pisaniu... spisu treści. Czyli jednym słowem - bez szału.

Muszę się jakoś do tego zabrać. Mam wyobraźnię, umiem się wczuć w rolę badacza etc, ale ni chu chu, nie potrafię zadziałać :/. Osobiście widzę to mniej więcej w kwestii takiej, żeby podzielić bezdomność i narkomanię na początku i jakby opisać historię (narkomania, od kiedy się zaczęła, gdzie, dlaczego etc; bezdomność, od kiedy funkcjonuje słowo "bezdomność", kto jest stworzył, kto się zainteresował tym dogłębniej, przytoczyć może jakiś badaczy etc), podstawowe pojęcia, rozpisać się o narkotykach (LSD - jest to... bla bla bla, marihuana - jest to... blabla bla) i środkach odurzających.

Coś jakby przybliżyć czytającemu pracę problem narkomanii i bezdomności. Przedstawić oba te zjawiska od strony skali zjawiska, jak i od strony teoretycznej (czyli ten opis narkotyków itp). To byłby początek. dalej oczywiście rozwinięcie tematu, skupienie się na łączeniu obu tych zjawisk, opisywanie oddziaływań narkomani na bezdomność i odwrotnie, opisanie historii ludzi (to z książek) którzy z tymi problemami się styknęli.

Dalej część badawcza,czyli przeprowadzenie badań w krakowskiej noclegowni. Myślałem tutaj nad metodą jakościową, czyli wywiad i obserwacja. Stworzyć krótką ankietę, czy coś i pytać po prostu tych ludzi o ich problemy z ów tematami (chyba, że coś innego jeszcze? nie mam pomysłu raczej, to wymyślane "na kolanie"). Myślałem też o tajemniczym kliencie, ale to kurcze byłoby raczej mega trudne :P musiałbym być po prostu bezdomnym szukającym schronienia, a to raczej nie łątwa sprawa :).

Dalej rozwinąć temat pomocy bezdomnym i narkomanom, co oni uważają za najważniejsze w pomocy (pytania zawarłbym w ankiecie), czego potrzebują, czego oczekują od państwa, czego oczekują od ludzi itp. Chyba, żeby część "rozwiązywanie problemu narkomani i bezdomności"połączyć w jedno razem z badaniami? I pytać tylko o ewentualną pomoc, jakość usług świadczonych przez MOPSy itp?

Wyniki badań oczywiście. Oraz podsumowanie całej pracy.

Wiem, że rozpisałem się masakrycznie :/ ale może ktoś poświęci mi troszkę czasu, potrzebuję tylko nowych inspiracji, nowego spojrzenia na temat.

Pozdrawiam :)
Jozek

Post autor: Jozek »

Nie tylko przez narkotyki dom mo¿na straciæ - równie¿ przez alkoholizm albo i ¿onkê jak porz±dnie ogoli konto bankowe np. :!:
Awatar użytkownika
mystek
**

Post autor: mystek »

Drogi Józku, w to, to ja nie wątpię :) natomiast mój temat tyczy się problemu bezdomności i narkomani tylko i wyłącznie. Może zajmę się Twoim problemem na magisterce, kto wie :))
Awatar użytkownika
Socjoloszka

Nie pomogę bo..

Post autor: Socjoloszka »

bardzo oklepany temat pracy ;|
socjopat

Post autor: socjopat »

pracę o bezdomności napisał Adam Lech, publikacja Katowicka - poszukaj w bibliotece, przeglądnij, może coś ci wpadnie do głowy.

moim zdaniem temat może być ciekawy, wywiady eksperckie ze specjalistami w dziedzinie bezdomności i narkomanii oraz wywiady z bezdomnymi narkomanami z uwzględnieniem nie tylko powodów z jakich wylądowali na ulicy bo głównym powodem ma być narkomania jak dobrze zrozumiałem, ale również czasu jaki borykają sie z bezdomnością ewentualnie programów walki z bezdomnością w jakich te osoby uczestniczą/uczestniczyły a jeżeli nie uczestniczyli chociaż mięli mozliwość to co ich zniechęciło do uczestnictwa w programie, ewentualnie skuteczność terapii odwykowej ((jkak to widzą, jak sądzą dlaczego to nie działa) i jaką szansę widzą dla siebie na wyjście z bezdomności/narkomanii.
ODPOWIEDZ